Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznaje Dnevnik Nove TV

U Gazi poginulo više hrvatskih državljana? Ministarstvo provjerava informacije o ljudima koji nisu evakuirani

Aktualno Galerija Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman Foto: DNEVNIK.hr Ruševine u Gazi Ruševine u Gazi Foto: Afp Stravične posljedice granatiranja pojasa Gaze Stravične posljedice granatiranja pojasa Gaze Foto: Afp +0 Ilustracija Galerija 1/4 >>
U pojasu Gaze najvjerojatnije je ubijen hrvatski državljanin, a Dnevnik Nove TV od hrvatskih diplomatskih izvora neslužbeno doznaje da je velika vjerojatnost da to nije jedini osoba s hrvatskom putovnicom koja je ondje poginula.

U četvrtak je iz pojasa Gaze u Egipat prešlo 22 hrvatskih državljana, među kojima je veći broj djece. U Gazi je ostalo još 25 ljudi s hrvatskom putovnicom koji nisu bili na popisu prijavljenih za evakuaciju. Ministarstvo vanjskih poslova ima i informaciju kako su neki od njih poginuli.

"Navodno da je jedna osoba poginula, ali to moramo još utvrditi", rekao je ministar Gordan Grlić Radman.

Iz diplomatskih izvora Dnevnik Nove TV doznaje da je u pitanju muška osoba koja je s vrlo visokom vjerojatnošću usmrćena na sjeveru Gaze, gdje već tjednima traju najintenzivnija razaranja.

Provjeravaju se i informacije kako je poginuo veći broj hrvatskih državljana. Diplomatski izvori naglašavaju da komunikacija s kontaktima u Gazi ide vrlo teško. Dio tih napora za Dnevnik je otkrio veleposlanik u Egiptu Tomislav Bošnjak.

"Vrlo složena operacija u kojoj su sudjelovalo egipatske državne vlasti s jedne strane, a s druge izraelske državne vlasti te nekoliko međunarodnih udruga, a vrlo veliku ulogu je imao Katar", objasnio je.

Nastavlja se razaranje Gaze

I u petak su nastavljena teška razaranja, a američki državni tajnik Antony Blinken opet je u Tel Avivu. Nastoji pritisnuti izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da privremeno obustavi napade i pusti humanitarnu pomoć u Gazu.

"Trebamo učiniti više kako bismo zaštitili palestinske civile. Jasno smo rekli da je važno kako će Izrael izvesti bitku protiv Hamasa. Neće biti partnera za mir ako ih proguta humanitarna katastrofa i otuđi dojam nezainteresiranosti za teško stanje u kojem se nalaze", istaknuo je Blinken.

Pročitajte i ovo Ivan Augustin, predstavnik stanara Problem s jednom stanarkom Institucije odradile posao tek nakon priče Dnevnika Nove TV: "Mi gospođi ne želimo zlo..."

Izraelski premijer odbacio je mogućnost primirja dok Hamas ne pusti taoce. Izrael osim saveznika pritišću i neprijatelji – iz susjednog Libanona po prvi put od eskalacije oglasio se čelnik Hezbolaha, džihadističke paravojske koju financira Iran i koja izlaže Izrael zasad ograničenim napadima.

U napadu Izraela veliki dijelovi Gaze vraćeni su u predmoderno doba. Prijete epidemije kolere i tifusa, ljudima nedostaje vode, struje i goriva. Neki liječnici i pogrebnici koriste bicikle i magareće zapreke.

Hrvatski državljani koji su u četvrtak izvučeni iz Gaze na sigurnom su u Kairu te bi prva grupa trebala u petak navečer poletjeti prema Hrvatskoj.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene