Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detalji akcije

Hrvatski veleposlanik u Egiptu o evakuaciji Hrvata iz Gaze: "Evakuirane su četiri obitelji i nekoliko pojedinaca"

Aktualno Galerija Evakuacija hrvatskih državljana - 3 Evakuacija hrvatskih državljana - 3 Foto: DNEVNIK.hr Evakuacija hrvatskih državljana - 2 Evakuacija hrvatskih državljana - 2 Foto: DNEVNIK.hr Evakuacija hrvatskih državljana - 1 Evakuacija hrvatskih državljana - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Tomislav Bošnjak, veleposlanik RH u Egiptu Galerija 1/4 >>
Među evakuiranim civilima iz pojasa Gaze ima i državljana Republike Hrvatske. U Egiptu su ih dočekali članovi našeg veleposlanstva. U Dnevnik Nove TV uživo se iz Kaira javio hrvatski veleposlanik u Egiptu Tomislav Bošnjak.

"Od 23 hrvatskih državljana, 22 su prešla u Egipat. Jedna je osoba promijenila mišljenje i odlučila je ostati u Gazi. Na tom području imamo više državljana, ali prijavilo ih se 23, od kojih je 22-oje prešlo granicu", kazao je hrvatski veleposlanik u Egiptu Tomislav Bošnjak.

Među evakuiranima su jedna starija osoba, nekoliko muškaraca i nekoliko žena, ali većinom su djeca. "Evakuirane su četiri obitelji i nekoliko individualnih osoba", rekao je veleposlanik.

Ozlijeđenih nema, a svi se osjećaju relativno dobro, rekao je Bošnjak. "Posebno kad su izašli iz Gaze ima osjećaj zadovoljstva, ali kad se sve to slegne, znat ćemo tek idućih dan-dva", kazao je veleposlanik. Evakuirani su u dva busa na putu prema Kairu, gdje se očekuju tijekom noći.

"Već sutra predvečer i prekosutra bit će učinjeno sve što treba da ih se prebaci do Zagreba", dodao je.

Pitanje je je li bilo problema oko evakuacije i kako su ljudi znali kamo trebaju ići.

Pročitajte i ovo Ivica Todorić Gost Dnevnika Nove TV Ivica Todorić o arbitraži za Agrokor: "Plenković ne spava, ja vas uvjeravam." Otkrio i kada će predstaviti svoju stranku

"Poteškoća je bilo svakako zato što je ovo bila vrlo složena operacija u kojoj su, s jedne strane, sudjelovale egipatske državne vlasti, a s druge strane izraelske državne vlasti te nekoliko međunarodnih udruga. Vrlo važnu posredničku ulogu imao je i Katar i katarski emir, kojem zahvaljujemo na svim doprinosima", kazao je veleposlanik i dodao kako nitko nije dodatno otežavao situaciju.

Voditelji Dnevnika Nove TV pitali su i koliko je još hrvatskih državljana u pojasu Gaze, onih koji nisu zatražili evakuaciju. Je li naše veleposlanstvo s njima u kontaktu? Zna li gdje su i kako su?

Pročitajte i ovo Gary Koren Šokantne snimke Izraelski veleposlanik pokazao novinarima snimke brutalnog Hamasova iživljavanja nad žrtvama: "Ne borimo se protiv Palestinaca, nego protiv terorista"

"Mi smo imali informaciju za koju ne možemo tvrditi da je sasvim egzaktna. Imali smo informaciju o 47 hrvatskih državljana u pojasu Gaze, za 24 osobe ne znamo točno gdje se nalaze jer komunikacije nisu redovite niti su se te osobe prijavljivale u veleposlanstvo ranije", kazao je Bošnjak i dodao kako imaju stare informacije.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene