Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crveni meteoalarm

FOTO/VIDEO Uskoro vrhunac vodenog vala u Zagrebu: "Stiže brže nego što se očekivalo, ali ima i dobra vijest..."

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Zvonimir Barisin/Cropix Screenshot Screenshot Foto: ScreenShot/X/Disaster Tracker Nevreijeme Kaštel Novi Nevreijeme Kaštel Novi Foto: Josko Herceg/Cropix Jugo Jugo Foto: Josko Herceg/Cropix +17 Nevrijeme Francuska Galerija 1/22 >>
Crveni meteoalarm, koji je upaljen za kninsko i splitsko područje, znači da je vrijeme opasno. Za nevrijeme se priprema i Slovenija, a Italija je već poplavljena.

 

  • vjetar u Vrgorcu otkinuo krov sa zgrade

  • Hrvatske vode: Začajan porast vodostaja Mure, Drave i Save

  • more se izlilo na obale i rive u Splitu, Trogiru, Šibeniku, Kaštelima, na Braču, Čiovu i Hvaru.

  • jaka kiša u šibenskom zaleđu stvarala je probleme i na prometnicama

  • za dio Hrvatske upaljen crveni meteoalarm

  • poplave u Italiji, nevrijeme odnijelo tri života

Stanje pratite iz minute u minutu:

19:20 Reporter Ivan Čorkalo se s najnovijim informacijama o vodenom valu u Zagrebu javio uživo u Dnevnik Nove TV. 

"Sava je od 17 sati porasla za 21 centimetar i trenutačno iznosi 356 centimetara, što znači da će puno brže nego što se očekivalo dosegnuti svoj maksimum od 380 centimetara. Sava brzo teče, što je dobra vijest jer nigdje nema akumuliranja vode", rekao je.

"No to sve skupa ne znači da se može odahnuti jer su za vikend najavljene nove padaline, posebice u Sloveniji, i o njihovoj količini ovisit će vodostaje Save", dodao je.

U Hrvatskim vodama u noći sa subote na nedjelju očekuju novi vodeni val.

"Prema procjenama, on ne bi trebao uzrokovati većih problema. Mjere obrane od poplava na snazi su uzvodno od Zagreba, a očekuje se da će tijekom noći stupiti na snagu i nizvodno", pojasnio je Čorkalo. 

19:15 Reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen javio se uživo iz općine Čavle kod Rijeke, gdje vatrogasci još uvijek imaju posla. Ondje je razgovarao sa Željkom Matijevićem, zapovjednikom DVD-a Čavle. 

"Već preko 50 sati u zadnja tri dana ispumpavamo vodu. To je problem koji postoji već dugi niz godina. Zbog velikih oborina, voda ne može otići s područja", objasnio je Matijević.

"Nekakvo rješenje bi se moralo naći jer nam te podzemne, odnosno slivne vode stalno izviru. U zadnja tri dana ispumpali smo preko 10.000 kubika vode, ali i dalje ta voda dolazi i trenutno nam je apsolutni cilj što prije smanjiti tu količinu vode da bismo mogli izdržati val velikih oborina", dodao je.

17:20 Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo rekao je da bi vrhunac vodenog vala Save do Zagreba trebao stići oko ponoći. Tijekom javljanja uživo u Vijesti u 17 sati je također razgovarao s Tomislavom Novoselom iz Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda.

"Prema trenutnim prognozama, ne prijeti nam scenarij kakvog smo imali ovog ljeta. Dotok vode u osmom mjesecu bio je oko 3400 kubika, a sada je na nekih 2200", objasnio je Novosel te potvrdio da još uvijek ne možemo odahnuti.

"Vrijeme nikako da se stabilizira. Sa subote na nedjelju očekujemo obilniji val kiše. Sutra će na zagrebačkom području vodostaji početi opadati, ali će već s nedjelje na ponedjeljak ponovo početi rasti", dodao je.

Uzvodno od Zagreba su na snazi redovne mjere obrane od poplava, a očekuje se da će iste mjere biti proglašene nizvodno.

"Karlovac je puno bolje prošao. Pala je manje kiše nego se očekivalo tako da će sutra ujutro faliti dva metra da se uvedu mjere. U Dravi sutra ujutro očekujemo dotok od 2000 metara kubnih u sekundi, a u Muri 600-700. U osmom mjesecu je u Dravi dotok isto bio 2000, ali je u Muri bio 1400 kubika. Tako da će situacija biti bolja", objasnio je.

16:27 DHMZ je objavio video snimljen u Brodu na Kupi na kojem se vidi nabujala rijeka Kupica.

"Tijekom ekstremnih hidroloških prilika iznimno je važno moći izmjeriti visoke vrijednosti protoka kojima poboljšavamo hidrološke prognoze i ostale djelatnostima vezane za vodu", napisali su iz DHMZ-a.

16:04 HGSS stanica Gospić objavila je na Facebooku fotografije s intervencije sanacije štete nastale na krovu stambene zgrade. 

15:36 DHMZ je objavio da je u današnjem nevremenu oštećen dio kablova na Meteorološkom radarskom centru Uljenje te je onemogućen prijenos slike.

"Kvar ćemo nastojati što prije otkloniti kako bi ponovo imali radarsku sliku nad cijelim hrvatskim teritorijem", objavljeno je na službenom profilu DHMZ-a na platformi X.

15:05 DHMZ je objavio upozorenje na rast vodostaja rijeka.

"Tijekom proteklih desetak dana meteorološke postaje DHMZ-a su zabilježile iznimno velike količine oborine na slivu rijeke Kupe, što se već prethodnih dana odrazilo na njezine nove maksimalne vodostaje. Trenutne oborine u Gorskom kotaru uzrokuju ponovni nagli porast rijeke Kupe, naročito u njenom gornjem toku", ističu iz DHMZ-a.

Rijeka Sava u Zagrebu, ilustracija Prognoza protoka Save na ulazu u Republiku Hrvatsku za hidrološku postaju 3425 Drenje Brdovečko (Sava) od 3. 11. 2023. u 13:00 h (Foto: DHMZ)

Zbog daljnjih oborina se očekuje značajan porast vodostaja na cijelom slivu rijeke Kupe uključujući Dobru, Mrežnicu, Koranu i Glinu.

"Maksimalni protok Kupe u Karlovcu mogao bi premašiti 1000 m3/s (relativni vodostaji iznad 730 cm) u noći s nedjelje (5. studenoga 2023.) na ponedjeljak (6. studenoga 2023.)", najavili su.

"Slična situacija je i na slivu rijeke Une s očekivanim maksimumom u Hrvatskoj Kostajnici u noći s ponedjeljka (6. studenoga 2023.) na utorak (7. studenoga 2023.) i prognoziranim protokom koji bi mogao premašiti 700 m3/s", zaključuje se u priopćenju.

14:04 Fužine je pogodila jaka tuča koja je zabijelila tlo.

13:47 Olujni vjetar prouzročio je u petak velike štete u Vrgorcu, gdje je u Hercegovačkoj ulici otkinuo krov sa zgrade i bacio ga na pločnik kod Policijske postaje, a u ulici Rade Miletića stablo je palo na kolnik.

Na terenu su vatrogasci koji čiste i saniraju štete, a policija regulira promet koji je zatvoren kroz nekoliko ulica dok se uklone stabla i dijelovi krovne konstrukcije.

13:02 Zbog obilnih i intenzivnih oborina te grmljavinskih pljuskova na području Gorskog kotara, Like te cijelog Jadrana i njegove unutrašnjosti i danas postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava, kažu u Hrvatskim vodama.

Izvanredne mjere obrana od poplava proglašene su na Kupi - Hrvatsko, a redovne mjere obrane od poplava proglašene su na Kupi - Selo Kupa te na Rječini - Martinovo selo.

Pripremno stanje obrane od poplava proglašeno je na Maloj Neretvi - Opuzen ustava nizvodno te na Savi - Rugvica, ustava Prevlaka, Dubrovčak, Crnac, ustava Trebež, Jasenovac i na Retenciji Lonjsko Polje - ustava Trebež.

Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima i informacijama iz Slovenije tijekom petka se očekuje formiranje velikog vodenog vala rijeke Save, s očekivanim maksimalnim protokom na razini 2.200 - 2.300 m3/s na ulazu u Hrvatsku večeras, što znači da se vrh vodenog vala Save u Zagrebu očekuje oko ponoći.

Očekuje se maksimalni vodostaj Save u Zagrebu iznad razine od +350 cm, a što je iznad razine redovnih mjera obrane od poplava.

Nizvodno od Zagreba tijekom subote moguće je dosezanje vodostaja Save višeg od razine za uspostavu izvanrednih mjera obrane od poplava (mjerodavni vodomjeri Rugvica, Prevlaka i Dubrovčak).

U Hrvatskim vodama kažu da će se u slučaju potrebe dio velikih voda Save upustiti putem ustave Prevlaka u retenciju Lonjsko polje radi snižavanja vodostaja Save na području nizvodno od Zagreba, odnosno sve do Siska i Jasenovca.

Dosadašnja akumulacija oborina na području Slovenije i Austrije će tijekom današnjeg dana uzrokovati i značajan porast vodostaja Mure i Drave, s mogućnošću dosezanja razine vodostaja mjerodavnih za uspostavu izvanrednih mjera obrane od poplava na području Botova tijekom nedjelje, upozoravaju u Hrvatskom vodama.

Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima i informacijama iz Austrije i Slovenije, tijekom subote, 4. studenoga na ulaznom profilu iz Slovenije u Hrvatsku očekivani protok Mure bit će 500 m3/s, a Drave već noćas s petka na subotu, 3./4. studenoga malo iznad 2.000 m3/s.

U svrhu transformacije vodenog vala i snižavanja vodostaja Drave na dravskim hidroelektranama bit će izvršeno pretpražnjenje akumulacijskih jezera.

Nešto povoljnija situacija je za Kupu te se vodostaji Kupe u Karlovcu očekuju na razini oko +600 cm tijekom subote, 4. studenoga. Prema trenutnoj prognozi, vodostaji Kupe na karlovačkom području tijekom subote trebali bi ostati ispod razine za uvođenje redovnih mjera obrane od poplava.

Sa subote na nedjelju u Hrvatskim vodama očekuju još jedan val obilnijih kišnih oborina, osobito na slivu Save i Kupe, što će produžiti dugotrajnost visokih vodostaja Save i Kupe i nakon kratkotrajnog opadanja vodostaja tijekom subote, 4. studenoga i opet izazvati novi porast vodostaja i Save i Kupe tijekom nedjelje 5. studenoga.

11:25 HAK javlja da je zbog prevrtanja kamionske prikolice prekinut promet na državnoj cesti DC56 kod mjesta Gizdavac na predjelu Prisike. Obilazak državnom cestom DC1 Klis-Sinj-DC219-Muć-DC56 Gizdavac i obratno. Na Jadranskoj magistrali (DC8) Dubac-Vidikovac kod Dubrovnika vozi se jednim trakom usporeno.

Zbog visoke razine mora prekinut je promet na državnoj cesti DC75 između Tara i Novigrada na mostu Antenal.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je DC1 Solin-Klis (obilazak za ostale je starom kliškom cestom), a na snazi je zabrana prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle na Mostu dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku (DC8) te državnim cestama DC1 Vaganac-Ondić i DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo.

11:07 Voda se izlila i na Grobničko polje

Rijeka Sava u Zagrebu, ilustracija Poplava (Foto: Goran Kovacic/Pixsell)

10:20 Obilne oborine na području Hrvatske i uzvodnih susjednih država uzrokovat će porast vodostaja Mure, Drave i Save. Zbog obilnih oborina u Gorskom kotaru, Lici i na Jadranu moguća pojava bujičnih i urbanih poplava, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

09:40 Jaka kiša u šibenskom zaleđu stvarala je probleme i na prometnicama. Olujno jugo je u Šibeniku srušilo stablo na betonski stup javne rasvjete. Jugo je potpilo splitsku luku.

Rijeka Sava u Zagrebu, ilustracija Splitska luka (Foto: om Dubravec/Cropix)

08:30  Zbog obilne kiše i juga poplavljene su prometnice Trogira i Čiova

08:10 Na širem području Gospića noćašnje olujno nevrijeme nije izazvalo veće probleme, kiša i dalje pada, u posljednja 24 sata palo je čak 47.9 mm po četvornom metru, a kako se u petak ujutro doznaje iz Hrvatskih voda od jučer traje pripremno stanje obrane od poplava.

"Sve su službe spremne za slučaj potrebe provođenja aktivnosti obrane od poplava", rekla je Hini voditeljica gospićke Ispostave Hrvatskih voda Lidija Pernar naglasivši da je na cijelom slivu u Ličko-senjskoj županiji od jučer uspostavljeno pripremno stanje obrane od poplava.

Dodala je i kako za sada većih problema nije bilo, teren se obilazi, a u narednim satima očekuje se smirivanje i prestanak oborina.

Unatoč obilnoj kiši i snažnom vjetru u Centru 112 u Gospiću potvrdili su da noćas nije bilo dojava o opasnim događajima vezanim na vrijeme, niti je bilo intervencije vatrogasaca.

Rijeka Sava u Zagrebu, ilustracija Srušeno stablo Francuska (Foto: Afp)

Zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić poručuje kako su su službe na terenu i prate stanje, što će potrajati i nekoliko sljedećih dana, a građane će redoviti izvještavati o mogućim problemima.

08:01 Snažna oluja Ciaran pogodila je sjeverozapad Francuske i jugozapad Engleske prije nego što se u proširila na Nizozemsku, Belgiju, Njemačku, Francusku i Italiju, ostavivši najmanje sedam mrtvih i nekoliko ozlijeđenih osoba, objavile su lokalne vlasti u petak.

Ciaran je prouzročio jednu smrt u Nizozemskoj kada je u jugoistočnom gradu Venrayu stablo palo na osobu. Stabla koja su padala ozlijedila su ljude na nekoliko drugih mjesta, uključujući i jednu ženu u Haagu. Bicikliste su također pogodile grane i stabla koja su padala.

U Francuskoj su dvije osobe poginule, a 15 ih je ozlijeđeno, uključujući sedam vatrogasaca, rekao je ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin. Vozač kamiona poginuo je udarivši u srušeno stablo. U Le Havreu je čovjeka zahvatio nalet vjetra dok je zatvarao prozorske kapke i smrtno stradao.

Oko 1,2 milijuna kućanstava ostalo je bez struje, a stotine tisuća isključeno je iz mreže mobilne telefonije. Vjetar je u nekim regijama dostizao brzinu i do 200 kilometara na sat. Srušena stabla blokirala su ceste i željezničke pruge. Nastala je znatna materijalna šteta. Zbog oluje su otkazane stotine letova. Vlakovi za Pariz i iz njega također nisu prometovali, a pogođen je i brodski promet.

Snažni vjetrovi također su puhali na području planina Harz u središnjoj Njemačkoj u četvrtak i usmrtili ženu nakon što ju je udarilo stablo u padu. 46-godišnja žena iz Bavarske planinarila je sa suprugom i dvoje male djece na 600 metara visokoj planini Rammelsberg u blizini Goslara kada je smrtno stradala. Oluja je također srušila dalekovode i djelomično su zatvorene dvije autoceste u planinama Harz, rekli su vatrogasci.

07:59 U Italiji su zbog neveremena tri osobe poginule, a još ih je četvero nestalih - troje na području Toskane i jedna osoba s područja Venecije.

07:50 DHMZ je za petak izdao crveno upozorenje za kninsko i splitsko područje zbog grmljavinskog nevremena praćenog olujnim vjetrom i ponegdje moguće tuče.

Za dio Hrvatske, Istru i rijčko podučje, izdano je narančasto upozorenje, zbog jakog vjetra te mjestimice obilne kiše i izraženih pljuskova praćenih grmljavinom.

Ova ciklona najveće oborine će donijeti riječkom podučju te Gorskom kotaru, gdje može pasti od 100 do 150 milimetara kiše.

Tomislav Marević, načelnik Sektora za pripravnost i koordinaciju civilne zaštite, kaže kako je SRUUK sustav SMS-ova spreman.

"Dobro je biti pripremljen što je više moguće. Što se tiče ljudi koji žive u objektima koji nisu dovoljno sigurni, treba imati obiteljski plan i spremne torbe s osnovnim potrepštinama", rekao je sinoć za Novu TV.

Kritično u Sloveniji

Jaka kiša i vjetar u Hrvatskoj zasad nisu prouzročili poplave ili veće štete, no u susjednoj Sloveniji situacija je ozbiljnija. Počinju rasti tijeke u Gorenjskoj i Posočju, a već se izlijevaju rijeke na podučju Save Bohinjske i gornje Soče.

Izlijevanje i tuča vjerojatne su na cijelom području sjeverozapadne Slovenije i dijelu središnje Slovenije te duž obale, javlja Neurje.si.

Pritok Drave na granici s Austrijom je još uvijek stabilan, no do podne će se ubrzano povećati. Ujutro će se i Drava izlijevati, a tijekom dana će se raširiti poplavljena područja duž cijele Drave. Slovenski meteorolozi progrnoziraju da bi Drava bi mogla poplaviti u većem obimu sutra popodne i u subotu naveče.

Poplave u Italiji

U Italiji su se rijeke već izlile. Na ulicama su bujice, a na fotografijima koje pristižu iz te susjedne džave stižu i fotografije automobila pod vodom. Najgore je u Toskani.

Gradovi Pisa, Carmignano, Figline di Prato su pod vodom nakon zlijevanja rijeke Bisenzio.

Poplavljene su i bolnice, a talijanski mediji javljaju kako su tri osobe poginule, a još ih je toliko nestalio na podučju Toskane. Još je jedna osoba s područja Venecije nestala.

Rijeka Sava u Zagrebu, ilustracija Screenshot (Foto: ScreenShot/X/Disaster Tracker)

U središnjoj talijanskoj regiji Toskani najmanje tri osobe izgubile su život zbog vremenskih uzbuna na većem dijelu zemlje. Predsjednik Toskane Eugenio Giani rekao je da su dvije osobe poginule u općini Montemurlo, oko 25 kilometara sjeverozapadno od Firence, gdje se izlila rijeka. Treća osoba umrla je u Rosignanu na toskanskoj obali.

"Nikad nismo zabilježili ovoliku količinu kiše u samo nekoliko minuta", rekao je Giani na platformi društvenih medija X, nekadašnjem Twitteru, u ranim jutarnjim satima u petak.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene