Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, najviše izostanaka s redovite nastave, i u osnovnim i u srednjim školama, imaju učenici iz Istre. Najveći dio tih sati je opravdan. Zadarska županija je ta koja vodi po broju neopravdanih sati.


E-dnevnik omogućava brojne izvještaje. Jedan od zanimljivijih je popis radnih sati po predmetu, koji pamti i izostanke.

Vezani članci Učionica, ilustracija (Foto: Getty Images) Škola u Indiji na meti žestokih kritika: Htjeli spriječiti učenike da prepisuju pa im na glave stavili - kartonske kutije Ministrica Blaženka Divjak želi ograničiti opravdavanje sati putem ispričnica (Foto: Dnevnik.hr) Kad roditelji lažu za svoju djecu: Ministrica želi ograničiti broj ispričnica, liječnici se bune - ''Taj se problem ne rješava u ordinacijama''

"Možemo po određenom predmetu pratiti koliko je određeni učenik izostao s nastave, koji je to postotak u odnosu na ukupan broj sati, te jesu li sati opravdani ili neopravdani", objasnila je Lorena Žufić, profesorica ekonomske skupine predmeta.

U Istri se tako u protekloj školskoj godini s nastave u osnovnim školama izostajalo 56,48 sati po učeniku. U srednjim se taj broj 129,39. Riječ je uglavnom o opravdanim satima koje najčešće opravdaju roditelji.

"Pretpostavljam da roditelji lako pravdaju izostanke i da je zbog toga nešto povećan ukupan broj opravdanih, a smanjen broj neopravdanih izostanaka", rekao je Petko Radulović, ravnatelj Ekonomske škole.

"Postoje situacije u kojima učenici izostaju i tokom jednog semestra ili više tako da su ponekad bolesti u pitanju. A dan, dva, mogu se, naravno, nekako organizirati da izbjegnu i koju pisanu provjeru", rekla je Debora Radolović, predsjednica istarskog ogranka Udruge ravnatelja srednjih škola.

Zadarska županija prva je po broju neopravdanih sati

Neopravdani sati obilježili su učenike u zadarskoj županiji: 7,62 sata po učeniku.

Učenici najčešće izostaju zbog "nezainteresiranosti učenika za nastavu i nastavni proces. Zatim zbog vršnjačke solidarnosti, to jest situacije u kojoj učenik nagovori svoga vršnjaka da odu na kavu. A postoji i solidarnost roditelja u opravdavanju izostanaka", rekao je Rade Šimičević, ravnatelj zadarske gimnazije.

Roditelj je taj koji odgaja dijete i koji se zapravo brine o tome dobrom obrazovanju i vrijednosti za život, zbog čega ja apeliram na roditelje da budu odgovorni", rekla je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Jer odgovorni roditelji odgajaju odgovornu djecu koja će postati odgovorni ljudi. Zato je važno kako ih i na koji način učimo.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju