Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremili prijedlog za Sabor

GLAS traži izmjenu radnog zakonodavstva i reviziju državnih ugovora sa Svetom Stolicom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici Građansko-liberalnog saveza (GLAS) najavili su u subotu da će prijedlogom zakonskih izmjena u Hrvatskom saboru tražiti fleksibilizaciju radnog zakonodavstva radi lašeg zapošljavanja i veće pravne sigurnosti radnika, te ponovili zahtjev za revizijom državnih ugovora sa Svetom Stolicom temeljem kojih je, tvrde, iz državnog proračuna u posljednje tri godine vjerskim zajednicama isplaćeno dvije milijarde kuna.

GLAS će tražiti da radno zakonodavstvo odgovori na pojavu novih poslova, novih tehnologija i novih načina rada te se mladim ljudima ponudi regulaciju povremenog rada "na daljinu", a s druge strane radna aktivnost i onih iznad 65 godina života.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Igra se proračunom'' Mrak-Taritaš optužila Bandića da je zadužio građane: ''Njegova zaduženja otplaćivat će naša djeca i unuci'' Zoran Milanović (Foto: Dnevnik.hr) SLUŽBENO POTVRĐENO GLAS podržao Milanovića, on poručio: "Moramo biti zajedno jer Hrvatska je u kandžama HDZ-a"

"Sadašnje kruto i nefleksibilno radno zakonodavstvo prisiljava poslodavce, a posljedično i radnike da traže rupe u zakonu, muljaju i varaju državu", ustvrdila je na konferenciji za novinare predsjednica stranke Anka Mrak Taritaš te poručila da će se GLAS zalagati za lakše zapošljavanje i veću pravnu sigurnost zaposlenih.

Cilj im je, kaže, i omogućavanje rada iznad 65 godina života svima onima koji žele i mogu raditi određenu vrstu poslova iako su u mirovini.

Kao važnu temu izdvojila je i problem prekvalifikacije "za nove poslove" te poručila da će GLAS ići s prijedlogom olakšica za poslodavce koji svojim radnicima omoguće prekvalifikacije.

Predsjednica stranke i predsjednik zagrebačke organizacije GLAS-a Igor Kolman ponovili su zahtjev njihove stranke za izmjenom ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice, nakon što su iz Vlade, tvrde, dobili podatak da je iz državnog proračuna za rad vjerskih zajednica u protekle tri godine izdvojeno dvije milijarde kuna.

"Od toga, usudila bih se reći, 95 posto za Katoličku crkvu", izjavila je Mrak Taritaš i dodala kako su odgovor iz Vlade dobili baš u trenutku kada se otvorila "velika afera, koju se pokušava zataškati, a vezana je uz pronevjeru novca na Kaptolu".

"Te ugovore treba revidirati u odnosu na novonastalo stanje", rekla je navodeći kao primjer Italiju i Poljsku koje su to definirale na drugačiji način.

Kolman kao problem vidi financiranje vjerskih zajednica, posebno Katoličke crkve, školski vjeronauk te, kako smatra, utjecaj Crkve na škole, HRT i druge javne institucije u Hrvatskoj. Kaže da bi Hrvatska trebala biti sekularna država te najavljuje da će GLAS otvoriti široku raspravu o tim temama.

Mrak Taritaš i Kolman održali su konferenciju za novinare u stanci programskog seminara koji su u subotu održali u suradnji s njemačkom liberalnom zakladom 'Friedrich Naumann' na temu "Kako promjenama radnog zakonodavstva olakšati zapošljavanja" te "Revizija Vatikanskih ugovora". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene