Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nova predsjednica Vlade itekako će morati poraditi na tome da pridobije naklonost Hrvata. Prve premijerske poteze u Banskim dvorima još nije ni počela vući, a telefonsko istraživanje Pulsa provedeno za Dnevnik Nove TV na uzorku od 613 osoba kaže: teško će u tome nadmašiti svog prethodnika.


Da će Jadranka Kosor biti bolja od Ive Sanadera misli svega 11 posto ispitanika, njih 34 posto daje im podjednake šanse, a gotovo polovica prognozira - bit će lošija! Kosor, međutim, ima potporu žena, a pozitivnu prognozu nude joj i Slavonci, Dalmatinci, Lika i Banovina.

Vezani članci Radovan Fuchs Ministar Fuchs o građanskom odgoju, ali i zahtjevu dijela zagrebačkih škola: "Zatražile su skraćenje nastavnog sata na 40 minuta" Ljubljana, ilustracija Susjedi će morati paziti što govore: Za vrijeđanje članova Vlade plaćat će se paprene kazne

>> 'Plaće i mirovine nećemo dirati, a MMF nam ne treba'

'Sanader će povlačiti konce'

Samo 11 posto ispitanika smatra da će Kosor biti bolja premijerka od Sanadera, a 40 posto njih smatra da će Sanader vladati iz sjene

Kosor Vladu neće voditi samostalno, barem kad se građane pita. Da će Ivo Sanader i dalje vladati iz sjene vjeruje njih 40 posto. Samo 12 posto, pak, ne sumnja u Kosoričinu samostalnost. Ali dvoje, u to i HDZ-ovci, čak 45 posto njih drži da će Sanader povlačiti sve konce. Isto misle i simpatizeri drugih stranaka. I jači autoritet nad ministrima, ono je s čim će se premijerka morati boriti. Da će imati glavnu riječ smatra tek 11 posto ispitanika. A da bi ih ipak mogla zauzdati, predviđa njih 33 posto.

>> Kosor: Ohladit ću i oguliti vrući krumpir i napraviti salatu

Osim HDZ-ovaca, Kosor ne može računati ni na pozitivno mišljenje glasača drugih stranaka, pa ni građane kad je u pitanju rješavanje posljedica krize. Hladan tuš - samo 8 posto smatra da ona to može! No,velik dio javnosti, podijeljen je oko toga hoće li nova Vlada otplesati koalicijski ples do kraja mandata. Nisu se pomirili ni s objašnjenjem kojeg je Sanader ponudio na odlasku. Pa većina u glavnim razlozima povlačenja vidi bijeg pred još većim problemima, nezadovoljstvo iz Europe, pripreme za predsjedničku kampanju, ucjene, ali i umor i zasićenje politikom. Ali da već idući vikend moraju na biralište, njih 45 posto sigurno bi glasovalo, gotovo polovica vjerojatno. Posljednje burne promjene u državi, očito, su u tome. Presudile, pa i u rejtinzima dviju vodećih stranaka: SDP-u bi priliku dalo 34 posto hrvatskih građana, a njih četiri posto manje misli da je HDZ zaslužio vlast.