Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šah u škole!

Gari Kasparov u Opatiji otvara šahovsku akademiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šahovski velemajstor i bivši svjetski prvak Gari Kasparov danas je, dan nakon dobijanja hrvatskog državljanstva, boravio u Opatiji gdje namjerava otvoriti svoju šahovsku akademiju.

Na konferenciji za novinstvo nakon razgovora s opatijskim gradonačelnikom Ivom Dujmićem i ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Željkom Jovanovićem, Gari Kasparov je kazao da želi iskoristiti svoju popularnost i šahovsko znanje za dobrobit Hrvatske i cijelog svijeta te naveo da je s ministrom Jovanovićem razgovarao o programu uvođenja šahovskog edukativnog programa u škole u Hrvatskoj, što bi se trebalo pokrenuti za par mjeseci.

Pročitajte i ovo Ivano Močić - 1 Ivano Miočić Desetogodišnji genijalac iz Šibenika šahovskoj eliti pomrsio planove, ovo je njegova priča Ilustracija strašna partija VIDEO Užas na šahovskom turniru: Robot zgrabio sedmogodišnjaka za prst i - slomio ga

Kazao je da šahovsku akademiju namjerava otvoriti u Hrvatskoj kao fizičku lokaciju okupljanja uključenih u njegove edukativne programe šaha, koji sada djeluju kroz fondacije na više kontinenata.

Ministar Jovanović je rekao da će Kasparov, kao hrvatski državljanin, biti hrvatski kandidat za predsjednika FIDE, Svjetske šahovske organizacije na izborima ove godine. Hrvatska time dobija veliku priliku biti na čelu Svjetske šahovske organizacije, kazao je Jovanović naglasivši da s Kasparovom duže vrijeme razgovara o projektu uvođenja šaha u škole.

"Europski parlament je pokrenuo inicijativu da se u sve škole uvede šah, a Kaspravoj je glavni promotor tog projekta u svijetu", rekao Jovanović dodavši kako je dokazano da šah djeluje pozitivno na kognitivne sposobnosti djece i da je to najveća vrijednost ovog programa.

Jovanović je istaknuo znatan doprinos Kasparova Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata bodreći branitelje pa i igranjem šahovske simultanke s vukovarskim izbjeglicama u Zagrebu 1993. godine. Time je dokazao da je veliki prijatelj Hrvatske, istaknuo je Jovanović.

Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić je kazao da je ideja utemeljenja šahovske akademije u Opatiji vrlo vrijedna. Naveo je da je u roku od 24 sata, od prvog upita, prikupljena sva dokumentacija s ponudama mogućih lokacija te predana Kasparovu na razmatranje. To može biti primjer kako biti otvoreni investitorima u Hrvatskoj, naglasio je Dujmić.

Jovanović je ovom prigodom najavio da se za 28. lipnja u Opatiji, usporedno s ovdašnjim festivalom vatrometa, planira organizirati šahovska simultanka u kojoj bi sudjelovao Kasparov i niz drugih poznatih osoba iz regije.

Novinari su željeli Garija Kasparova pitati i o njegovim političkim stavovima u vezi aktualnih događanja u Ukrajini i Rusiji, s obzirom na njegovu oporebenu političku aktivnost u Rusiji, o mogućem trajnom boravku u Hrvatskoj i drugim pitanjima, ali je Kasprav, prije početka konferencije za novinstvo poručio da će odgovarati samo na pitanja vezana uz sport. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene