Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stručnjaci iz 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO iz Zemunika cijelu su noć s ponedjeljka na utorak pripremali protupožarne avione kako bi od jutra u utorak bili spremni za gašenje požara.


Ministarstvo obrane je objavilo galeriju fotografija stručnih timova zrakoplovno-tehničkog i osoblja za potporu letenja protupožarnih zrakoplova koji su cijelu noć pripremali zrakoplove kako bi bili spremni gasiti požare idući dan. 

Vezani članci Požar broda u Bilicama U Bilicama kod Šibenika planula jahta, potonula prije nego su je vatrogasci uspjeli ugasili Vatrogasci, ilustracija Nakon požara na Korčuli u objektu pronađeno potpuno izgorjelo tijelo osobe

Uz ispiranje kanadera od morske soli i punjenja gorivo, tehničari su najviše vremena posvetili pregledima, povremenim pedesetosatnim pregledima i provjerama, kao i svim drugim zahvatima kako bi do jutra kompletne zračne snage bile pripravne poletjeti na požarišta

"Zahvaljujući upravo iznimnom trudu i radu zrakoplovnih tehničara ostvaruje su visoki stupanj ispravnosti i spremnosti zračnih snaga u gašenju požara, a posebnu zahvalu zrakoplovnim tehničarima sinoć je za vrijeme posjeta zračnim snagama uputio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević", stoji u popratnom tekstu MORH-a.

Od 1. lipnja do danas zračne snage sudjelovale su u gašenju 253 požara (87 u Šibensko-kninskoj, 79 Splitsko-dalmatinskoj, 70 u Zadarskoj,11 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

U dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile su oko 2190 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 64.700 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika OS RH te 38 tona vatrogasne opreme.