Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stručnjaci iz 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO iz Zemunika cijelu su noć s ponedjeljka na utorak pripremali protupožarne avione kako bi od jutra u utorak bili spremni za gašenje požara.


Ministarstvo obrane je objavilo galeriju fotografija stručnih timova zrakoplovno-tehničkog i osoblja za potporu letenja protupožarnih zrakoplova koji su cijelu noć pripremali zrakoplove kako bi bili spremni gasiti požare idući dan. 

Vezani članci Slika nije dostupna Havarija 200 metara dugog teretnog broda: Spasioci tragaju za preživjelima i pokušavaju stabilizirati brod U požaru na brodu poginulo više od 30 ljudi (Foto: AFP) Tragičan kraj potrage za nestalima: Nitko od putnika s turističkog broda nije preživio požar kod Santa Cruza

Uz ispiranje kanadera od morske soli i punjenja gorivo, tehničari su najviše vremena posvetili pregledima, povremenim pedesetosatnim pregledima i provjerama, kao i svim drugim zahvatima kako bi do jutra kompletne zračne snage bile pripravne poletjeti na požarišta

"Zahvaljujući upravo iznimnom trudu i radu zrakoplovnih tehničara ostvaruje su visoki stupanj ispravnosti i spremnosti zračnih snaga u gašenju požara, a posebnu zahvalu zrakoplovnim tehničarima sinoć je za vrijeme posjeta zračnim snagama uputio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević", stoji u popratnom tekstu MORH-a.

Od 1. lipnja do danas zračne snage sudjelovale su u gašenju 253 požara (87 u Šibensko-kninskoj, 79 Splitsko-dalmatinskoj, 70 u Zadarskoj,11 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

U dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile su oko 2190 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 64.700 tona vode te je prevezeno 276 vatrogasca i pripadnika OS RH te 38 tona vatrogasne opreme.