Obavijesti Video Pretražite Navigacija

FT o hrvatskom putu od rata do EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedva 15 godina od proglašenja neovisnosti Zagreb ulaže goleme napore za pristup Europskoj uniji o čemu postoji nacionalni konsenzus, piše u britanski Financial Times u opsežnom prilogu o Hrvatskoj u kojemu ističe njezin rast u prvoj polovici 2006. od šest posto ali i velike regionalne razlike kao posljedice rata.

Napori za članstvom u Europskoj uniji proželi su "gotovo svaki politički i gospodarski aspekt" Hrvatske čije su ambicije do 2008. ispuniti uvjete za pristup, piše FT te ističe nacionalni konsenzus o tom pitanju, uz napomenu da je na čelo Odbora za praćenje pregovora s EU postavljen čelnik glavne oporbene stranke.

Pročitajte i ovo Roberta Metsola 10 godina u EU-u VIDEO Predsjednica Europskog parlamenta u Zagrebu, posebno je istaknula jedan hrvatski simbol Andrej Plenković OECD OTVORIO PREGOVORE Hrvatska bi napokon mogla ući u klub bogatih nacija: Odmah se javio Plenković

Ulazak u EU bio bi "konačna potvrda naše državnosti i međunarodnog priznanja", citira FT glavnog pregovarača za EU Vladimira Drobnjaka.

FT piše da je Zagreb završio inicijalnu fazu screeninga za pregovore koju je započeo istodobno s Ankarom, ali napominje da je Hrvatska izgledna buduća članica EU, a po ocjenama neovisnih ekonomskih stručnjaka gospodarski spremnija nego Bugarska i Rumunjska koje ulaze 2007. 

FT pritom podsjeća i na strukturnu manjkavost Unije čiji sadašnji sporazumi, sve dok ne bude donesen novi ustav, priječe dalje širenje, te spominje i dugogodišnji granični spor Hrvatske i Slovenije i citira ocjenu državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hida Biščevića da Slovenija neće zbog toga zlorabiti svoje predsjedanje Unijom 2008., kako bi kočila Hrvatsku.

FT citira i ocjenu premijera Ive Sanadera da Hrvatska želi biti lider i pozitivan primjer za cijelu regiju koja "cijela zaslužuje snažnu i jasnu europsku perspektivu".

FT spominje i nedavni Sanaderov posjet Sjedinjenim Državama gdje mu je američki predsjednik George W. Bush ponudio potporu za pristup NATO-u 2008.

FT navodi i međusobne optužbe dviju stranaka te ističe da se
uvođenjem predstavnika Srba u svoju vladu Sanader distancirao od tvrde nacionalističke prošlosti prijašnje HDZ-ove vlade. 

FT donosi i priču o sportu u Hrvatskoj, precizinije intervju sa
Slavenom Bilićem, izbornikom nacionalne nogometne reprezentacije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene