Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) uništava kako i koliko tko može i sada dok mi razgovaramo na stotine je brodova u tom pojasu koji puštaju mreže, vuku dokle stignu s nekontroliranim snagama motora, i to je ono što treba staviti pod kontrolu i to mora biti zajednički interes, izjavio je Josip Friščić, potpredsjednik Hrvatskog sabora, jutros u emisiji "Poligraf" Hrvatskoga radija, koja je u cijelosti bila posvećena ZERP-u.


Primijetivši kako je emisija započeta dvojbom ili ZERP ili Europska unija, Frišćić je rekao kako je on stalno govorio i ponavljao i ZERP i EU.

Vezani članci Slika nije dostupna HSS ne bi ukidanje ZERP-a, ali bi ostali u Vladi Slika nije dostupna 'HSS-u prihvatljiva postupna primjena ZERP-a'

"Vidjet ćete da će se to ostvariti - i ZERP i Unija. Slovence ne interesira ZERP kao nešto gdje bi lovili ribu, jer za njihove dvije koće i ovaj dio Savudrijske vale, koliko im je ostalo, sasvim je dovoljno. Oni žele na svoj način urediti granice. To je decidirano napisano u njihovoj Bijeloj knjizi i u Hrvatskoj orkestrirano govore o tome oni koji ju nisu pročitali", ustvrdio je.

"Neka se Jelko Kacin ništa ne brine, Friščić i HSS ne ucjenjuju premijera Sanadera, mi smo se dogovorili i stalno se dogovaramo i znat ćemo zaštititi svoje nacionalne interese", poručio je predsjednik HSS-a, koji je koalicijski partner HDZ-a.

Podsjetivši kako se prvi put dogodilo da jednoj zemlji, koja predsjeda EU-om, nisu prihvaćeni amandmani u Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta, Friščić je upozorio da su u Sloveniji predsjedanje EU-om željeli iskoristiti tako da svoj problem nametnu kao europski problem, te pritiskom na Hrvatsku riješiti granice po svojoj mjeri.

"Slovence ne interesira ni ekološka komponenta, njih interesira gdje će biti granica. ZERP koji su oni proglasili preklapa prostorno naše područje. Prema tome onoga trenutka kada se prizna naše, njihovoga nema, a i ovako ga nema, jer su na našem prostoru to utvrdili", izjavio je.

Friščić je napomenuo kako je struka već sve stavila na stol. "Njih treba staviti u prvi plan i po njihovim naputcima raditi, jer ako ćemo tako raditi, sačuvat ćemo svoje prostore", dodao je.

Neven Mimica, potpredsjednik Hrvatskog sabora, smatra kako u ovom trenutku definitivno ne smijemo odustati od napora da se postignu rješenja koje će značiti i ZERP i EU.

Smatra kako smještanje ZERP-a u bilateralni, a ne ukupni europski kontekst, u ovom trenutku i nije najbolje, jer ćemo razgovarati s Italijom koja nema vladu i Slovenijom koja za sedam mjeseci ima izbore, odnosno s državom koja je od pitanja ZERP-a napravila nacionalno pitanje, nacionalni mit, a u predizbornoj je kampanji odustajanje od nacionalnog mita vrlo teška varijanta.

"Na kvadrilaterali ne će se naći brza rješenja", izjavio je, dodavši kako je Vlada na potezu te da treba ponuditi nešto što će u konačnici za nas značiti i ZERP i EU.

Po riječima Nevena Mimice mogu se ponuditi tri stvari, može se reći: ZERP vrijedi za sve - i ekološka i ribolovna komponenta, Sloveniji dajemo međunarodno pravna uvjerenje da se time ne želi prejudicirati razgraničenje na moru, a ribolov u ZERP-u za Italiju i Sloveniju moguć je pod uvjetima koja vrijede u EU, što znači da se utvrde kvote dopustivog izlova i one se naplaćuju, regulativa se dogovara i poštuju je svi koji love.

"Održivi ribolov je pitanje ekologije, zbog toga su i ekološka i ribolovna komponenta neraskidivo povezane. Ne možemo razgovarati samo o ekološkoj, a zanemariti i ne primjenjivati ribarsku komponentu, odnosno ne primjenjivati održivi ribolov", izjavio je Mimica.

U pogledu prijedloga da se raspravlja o ZERP-u u Hrvatskom saboru, Friščić je rekao ako je interes svega da se utvrdi tko je kriv za "famozni zapisnik", takve rasprave nam ne trebaju, jer smo takve rasprave proveli.

Istaknuo je da je za raspravu samo ako se ima što novo reći, dodavši kako treba gledati prema naprijed i nuditi rješenja.

Mimica pak smatra kako rasprava treba biti idući tjedan, prije kvadrilateralnog sastanka, kako bi se u toj raspravi ojačala saborska stajališta te pregovaračke pozicije i argumente hrvatske Vlade koja ide na pregovore s Italijom, Slovenijom i Europskom komisijjom.

"Ne želimo da se rasprava pretvori u raščišćavanje tko je što loše napravio, tko je odgovoran za usuglašeni zapisnik", izjavio je dometnuvši kako će do takve rasprave možda doći tek ako se s kvadrilateralnog sastanka premijer Sanader vrati i pred Hrvatskim saborom kaže kako moramo birati između ZERP-a i EU.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju