Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Friščić potpredsjednik Sabora, HSS-u ministarstva poljoprivrede i turizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HSS-a Josip Friščić danas je nakon sjednice predsjedništva HSS-a izvijestio novinare o imenima dužnosnika koji će predstavljati HSS u Vladi i Saboru te da će on biti potpredsjednik Hrvatskog sabora.

Božidar Pankretić bit će ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, a Damir Bajs bit će ministar turizma, dok će Marijana Petir biti predsjednica Kluba zastupnika HSS-a, rekao je Friščić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Andrej Plenković Ministromat Osvanula nova stranica maštovitog naziva: "Pričekajte svoj red. Isplati se, zna se!"

Dodao je da je koalicija HSS-HSLS s mandatarom Ivom Sanderom dogovorila da jedna stranka, odnosno jedan predsjednik preuzme ulogu u Saboru kao potpredsjednik Sabora, a druga potpredsjednika Vlade. 

Friščić je istaknuo da je s mandatarom Sanaderom vrlo korektno i partnerski dogovorio ustroj Vlade.

>> Poznati novi ministri - njih 15!

"Mi smo zadovoljni, mislimo da je to adekvatno onome gdje smo dobili podršku biračkog tijela i što odgovara našim mandatima", istaknuo je Friščić

Na novinarski upit kako je još jučer za HSS tražio mjesto
potpredsjednika Vlade, a da je danas od toga odustao, Friščić je odgovorio da je to stvar današnjeg dogovora i razgovora. Istaknuo je kako niti jedno mjesto nije manje važno dodavši kako se Predsjedništvo HSS-a odlučilo za mjesto potpredsjednika Sabora.

Na upit je li Damir Bajs malo neočekivan odabir za ministra turizma s obzirom na njegovo iskustvo u tom području, Friščić je odgovorio da je možda neočekivan, ali da uvijek za ljude postoje i određeni izazovi.

Rekao je da je Bajs tri mandata bio župan, koordinator, predsjednik Zajednice županija Hrvatske, da poznaje prostor Hrvatske, ljude i probleme na tim područjima, a da turizam nije samo morska obala već i razvoj kontinentalnog turizma.

"Uz dobre suradnike poznavajući Damira Bajsa uvjeren sam da se on s time može nositi", kazao je.

Friščić je također rekao da je u razgovoru s mandatarom Ivom
Sanaderom razgovarao o cjelokupnom sustavu - aktivnostima Vlade, državnih agencija, javnih poduzeća u vlasništvu države sukladno načelima ugrađenim u program u kojem je jasno rečeno što će se, kada i kako privatizirati, a što ostaje u vlasništvu države zbog javnog interesa.

Friščić je za ministarstva koja je dobio HSS (poljoprivreda i
turizam) rekao da je to na tragu koncepta njihovog programa i da će to postaviti poveznicu od poljoprivrede kao sirovinske osnove preko prerađivačke industrije do turizma koji je velika šansa Hrvatske u gospodarskom iskoraku.

Za državne tajnike, pomoćnike ministra, odnosno direktore po novom zakonu, Friščić je rekao da je od 31 državnog tajnika za HSS predviđeno njih šest.

Također je rekao da će te funkcije (državne tajnike, pomoćnike...) poslije imenovati Vlada i da danas nisu o tome detaljnije razgovarali, ali da su brojke dogovorili, a mandatar je predloženo i prihvatio.

Novinare je izvijestio da će zamjena za Pankretića u Hrvatskom saboru biti gradonačelnik Jastrebarskog Boris Klemenić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene