Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini je, komentirajući slovensko-hrvatske odnose, rekao kako se glede graničnog pitanja nada da će 'Slovenija biti fleksibilna u europskom duhu'.


'Vjerujem da treba prihvatiti prijedlog Europske komisije. Prijedlog uzima u obzir opravdane slovenske težnje da se uzme u obzir pristup otvorenom moru, ali i težnje Hrvatske da joj se ne blokira 12 poglavlja samo zbog jednog bilateralnog pitanja', rekao je ministar Frattini.

Vezani članci Koronavirus Eksplozija zaraza u susjedstvu: Lockdown je samo pitanje vremena, najmlađi pacijent u bolnici ima samo tri godine Tvrtke splitskog škvera u blokadi - 2 Zavjet šutnje u splitskom škveru, a problema nebrojeno: Plaća kasni, brodovi na čekanju, dio tvrtki-kćeri u blokadi...

Slovenija je odbila u izvornom obliku prihvatiti prijedlog europskog povjerenika Ollija Rehna za rješenje hrvatsko-slovenskog prijepora i najavila da će potkraj ovog ili u početku idućeg tjedna dostaviti Rehnu svoje dopune njegova prijedloga o arbitraži. Slovenski su mediji objavili da se dopune tiču nastojanja da se osigura teritorijalni pristup otvorenom moru, pri čemu je osnovni zahtjev da se u arbitražu uključi 'načelo pravičnosti' (ex aequo et bono). Hrvatska je prihvatila Rehnov prijedlog bez izmjena i dopuna.

>> 'Proučit ću dopune i razgovarati s Hrvatskom'

>> Slovenska politika očekuje Rehnov pozitivan odgovor

>> 'Granični kompromis Hrvatske i Slovenije nije ni iz daleka na vidiku'

>> 'Ni jedan centimetar teritorija nećemo dati Sloveniji'

'Cijela Europa kani poduprijeti obje strane. Solidarni smo sa Slovenijom, članicom Europske unije, ali i s opravdanim težnjama Hrvatske kako bi konačno 2010. ušla u Europsku uniju', dodao je.

Frattini je također podsjetio da je Italija već iznijela svoj prijedlog. 'Pridonijeli smo pripremi i uređenju tekstova, ali radije surađujemo s Europskom komisijom, iako sam gotovo svaki dan u vezi s objema stranama', objasnio je Frattini.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju