Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žbogar se brani od napada oporbe

'Ni jedan centimetar teritorija nećemo dati Sloveniji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader kazao je da 'ni jedan centimetar teritorija nećemo dati Sloveniji, ali da ćemo u ući u Europsku uniju te da Slovenija nema pravo blokirati Hrvatsku i koristiti svoju poziciju članice EU da bi blokirala nekoga drugoga'.

'To nisu načela na kojima je stvorena EU i načela europskih integracija i ako je nas dopala uloga da tumačimo Europi izvorna načela EU, mi ćemo ih tumačiti, ali na ucjene nećemo pristati', rekao je Sanader. Podsjetio na posljednji prijedlog Europske komisije, koji kaže da će se granična crta u Savudrijskoj vali odrediti po međunarodnom pravu i da će ju odrediti međunarodni sud od pet sudaca, a koji je prihvatio Hrvatski sabor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska ne pristaje na uvjete Slovenija poručuje 'samo se ukopavate' Slika nije dostupna Kandidat za EU parlament optužuje Pahora 'Pahor ugrožava slovenski položaj'

Sanader je rekao da misli da će Slovenija prihvatiti prijedlog navodeći da je taj prijedlog dobar i da odgovara i njima, kako bi izašli iz zamke u koju su se uvukli, te je predložio Sloveniji da prihvati da arbitražni sud od pet sudaca rješava problem i da pusti Hrvatsku da završi pregovore i uđe u EU. 'Mi pregovore možemo završiti do kraja godine ili mjesec do dva kasnije, te tijekom 2010., najkasnije početkom 2011. biti punopravna članica EU. Tamo nas čekaju i od samih naših početaka mi smo dio tog europskog civilzacijskog kruga', rekao je Sanader te pozvao slovenske turiste da, bez obzira na probleme u vezi s graničnim pitanjima, posjete Hrvatsku.

Žbogar: Lobirali smo kao nikada prije

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar odbacio je tvrdnje slovenske oporbe da je zadnji prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna za Sloveniju 'loš' i da je to rezultat nedovoljnog angažmana slovenske diplomacije.

'Mi smo lobirali kao nikad do sada, ali sada ćemo se o zadnjem prijedlogu Ollija Rehna morati očitovati', rekao je Žbogar za Slovensku televiziju, reagirajući na tvrdnje bivšeg premijera Janeza Janše i bivšeg ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela da je Slovenija zbog diplomatske neaktivnosti u glavnim europskim prijestolnicama dobila 'loš prijedlog' o načinu rješavanja graničnog spora s Hrvatskom i da bi taj prijedlog trebalo odbiti ako ga ne bude moguće temeljito popraviti.

Slovenski mediji su dali veliku pozornost izjavi parlamentarnog zastupnika Franca Jurija iz stranke Zares, jedne od stranaka vladajuće koalicije, da bi Hrvatska i Slovenija trebale pristupiti razgovorima o rješenju granice na moru putem 'kondominija' odnosno zajedničkog suvereniteta u 'spornom dijelu' Piranskog zaljeva i na koridoru prema otvorenom moru.

'Slovenska publika ne smije nasjesti na 'hrvatsku propagandu''

Nositelj liste Pahorovih socijalnih demokrata na ovogodišnjim izborima za Europski parlament Zoran Thaler, inače nekadašnji ministar vanjskih poslova, izjavio je za POP-TV da nije istina da je Rehnov prijedlog za Sloveniju potpuno loš i da slovenska publika ne smije 'nasjedati' na 'hrvatsku propagandu'. Televizijska postaja POP-TV navela je međutim da slovenska diplomacija tu ideju smatra lošom i da bi pred tim rješenjem dala prednost čak i 'zamrzavanju spora', dok je stručnjak za međunarodno pravo i nekadašnji ministar prometa Marko Pavliha rekao da takav prijedlog Jurija dolazi u krivo vrijeme i da je sada sve nacionalne snage u Sloveniji potrebno usmjeriti na Rehnov prijedlog. 'Mislim da se Rehnov prijedlog može korjenito popraviti', rekao je Pavliha za POP-TV.

'Po prvi put imamo situaciju da imamo jedan dokument o kojemu se može ozbiljno raspravljati. Potrebna nam je samosvijest, a ne pesimizam. Slovenija je članica Europske unije, a Rehnov prijedlog o arbitraži neće biti prihvaćen dok ne bude po mjeri Slovenije', izjavio je Thaler, odbacujući izjave oporbenih čelnika da je Rehnov prijedlog loš i da je Pahorova vlada glede medijacijskog procesa s Hrvatskom u nekoliko mjeseci izgubila prednost koju je u odnosima s Hrvatskom stvorila prijašnja vlada desnog centra.

Granica će se ipak rješavati bilateralno?!

Ljubljansko 'Delo' u subotu je u svom glavnom komentaru među ostalim navelo da nije isključeno da će Slovenija i Hrvatska 'ako to arbitražni sporazum bude dopuštao' još jednom pokušati granični prijepor riješiti bilateralno, ne čekajući na pravorijek arbitražnog suda koji bi se trebao formirati na osnovu Rehnove inicijative.

'Nije isključeno da će dvije države, nakon što budu jasni obrisi konačnog pravorijeka o graničnom sporu, ali prije njegova izricanja, zahtijevati time out i bilateralne konzultacije', navodi središnji slovenski list po čijoj ocjeni bi konačna presuda međunarodnog pravosudnog tijela dovela u nepriliku 'političke klase' na obje strane jer presuda ne bi bila po njihovim željama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene