Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sporazum o pristupanju 2011.'

Frattini: RH 2012. postaje punopravna članica EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini rekao je da očekuje kako će se sporazum o pristupanju između Hrvatske i Europske unije potpisati u prvoj polovici sljedeće godine, što znači da bi Hrvatska postala punopravnom članicom EU-a 2012.

Frattini je u razgovoru za Vjesnik rekao da je Hrvatska 'posljednjih mjeseci učinila značajne korake, dosegavši tako cilj otvaranja svih pregovaračkih poglavlja i privremenog zatvaranja njih 22'. 'Važno je podcrtati da je, u odnosu na prije godinu dana, ozračje bitno promijenjeno ... Sada je ozračje opuštenije i stoga će tempo pregovora bitno ovisiti o sposobnosti Hrvatske da nadvlada posljednje prepreke uoči potpisivanja ugovora o pristupanju u prvom polugodištu 2011., pod mađarskim predsjedanjem', rekao je Frattini za zagrebački dnevni list.

Pročitajte i ovo Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo" Slika nije dostupna Swoboda: Zastoj u reformama ugrožava ulazak Hrvatske u EU i 2011.

>> Kosor: Želimo u EU za Mađarskog predsjedanja

'Bilateralni odnosi izvanredni'

'Italija vas podupire u tom cilju, što znači da ćete postati punopravna članica u 2012.', rekao je talijanski šef diplomacije. On je naglasio da su bilateralni odnosi između dviju zemalja 'izvanredni'. 'Rekao bih da možda nikada u prošlosti nismo dostigli taj stupanj intenziteta', rekao je Frattini. Odgovarajući na pitanje jesu li Hrvatska i Italija riješile pitanje imovine esula, Frattini je ocijenio da je to 'pitanje složeno, u mnogim segmentima i bolno zato što nas vraća užasima Drugog svjetskog rata'.

'Imovina esula nije preduvjet'

'Što se tiče imovine esula, želim naglasiti da se Italija u odnosu na Hrvatsku vodila određenim jasnim smjernicama. U prvom redu to pitanje nije postavljeno kao preduvjet za ulazak u Europu. Kao drugo, poštuju se potpisani međunarodni ugovori. Kao treće traži se isti tretman za hrvatske i strane državljane, dakle i talijanske, za slučajeve koji nisu uključeni u ugovorima', rekao je Frattini.

On je naglasio da 'nedavna presuda hrvatskog Vrhovnog suda, priznajući jednakopravni tretman, predstavlja značajan korak'. 'U tom kontekstu, presuda mora sada naći svoju primjenu i u odnosu na sve Talijane koji su svojedobno predali zahtjev. Dakle ponovno preispitivanje njihovih zahtjeva u svjetlu novog principa. Smatram da sada postoje svi preduvjeti kako bi se problem riješio. Računam na to da ću s kolegom (Gordanom) Jandrokovićem naći zajednički put od tog cilja', rekao je Frattini. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene