Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Kad netko kaže pozdravljam krčkog biskupa ja se malo okrenem da vidim gdje je taj, a onda se sjetim, aha pa to sam ja', šali se fratar Petanjak.


Vijest iz Vatikana da je fratar Ivica Petanjak imenovan za novog krčkog biskupa bila je veliko iznenađenje. A najviše za samog fra Ivicu koji će nakon ustoličenja, zamijeniti dosadašnjeg biskupa mons. Valtera Župana.

Novi biskup ispričao je za Dnevnik Nove TV kako se osjećao kad je čuo vijest i što očekuje na novoj funkciji. Iako fratar, Ivica Petanjak kaže da vjeruje kako se sve događa s razlogom, vlastito iznenađenje imenovanjem nije mogao sakriti. Progovorio je o prvim emocijama nakon odluke svetog Oca.

'Na početku zbunjeno, iznenađeno, a eto, prihvatio sam pa se sada polako snalazim, pravim prve korake', kaže novi krčki biskup. 

Vezani članci Papa Franjo Vatikan objavio priručnik s uputama za istragu optužbi za zlostavljanje djece unutar Crkve Vatikan, ilustracija Vatikanska policija izvela novi pretres zbog sumnje na korupciju, zaplijenjeni dokumenti i računala

Skroman je i kaže kako će mu trebati još neko vrijeme da se privikne na novu funkciju.
'Kad netko kaže pozdravljam krčkog biskupa ja se malo okrenem da vidim gdje je taj, a onda se sjetim, aha pa to sam ja', šali se fratar Petrinjak.

Iza njega su godine redovničkog i svećeničkog života u kojima nije nedostajalo izazova i vrlo često, novih početaka.

Papa Franjo imenovao novog krčkog biskupa!

'I kad god sam došao u novi samostan uvijek sam radio novu službu. Nikada nisam do sada službu ponovio, tako da i sada je ovo opet neki početak s nekim strahom, ali eto tako u Božje ruke', kaže.

Na Papinskom sveučilištu Gregoriani u Rimu 2002. doktorirao je crkvenu povijest. Kao redovniku i svećeniku bile su mu povjerene brojne službe - odgojitelja, bolničkog kapelana, župnika te franjevca kapucina.

'Ja ću dati sve od sebe što mogu i što znam. Ljudi će napraviti svoje, a Bog neka blagoslovi pa će sve ići naprijed', obećava novi biskup.

Fra Petanjak je ranije bio župnik u crkvi Gospe Lurdske u Rijeci pa se i našalio da mu nova funkcija donosi samo dodatnih pola sata vožnje.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook