Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fra Ivica Petanjko

Papa Franjo imenovao novog krčkog biskupa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo novim krčkim biskupom imenovao je fra Ivicu Petanjka, franjevca kapucina, dosadašnjeg gvardijana u Osijeku, priopćio je u subotu apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Alessandro D'Errico, prenosi Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije (HBK).

Kako se ističe u priopćenju, Sveti otac prihvatio je odreknuće od službe mons. Valtera Župana, dosadašnjeg krčkog biskupa, u skladu sa Zakonikom kanonskoga prava te je za novog krčkog biskupa imenovao fra Ivicu Petanjka.

Pročitajte i ovo Papa Franjo otkazao obveze simptomi gripe Papa Franjo ponovno otkazao obveze zbog zdravlja, javili se iz njegovog ureda Slika nije dostupna Poziv biskupu Papa: 'Čuo sam da je Hrvatska lijepa i sigurno ima puno turista!'

Fra Ivica Petanjak, rođen je 1963. u Đakovu, u Đakovačko - osječkoj nadbiskupiji, župa sv. Mihaela u Drenju, u katoličkoj vjerničkoj obitelji.

Poslije srednje škole koju je pohađao u Osijeku (1978. – 1982.) stupio je u kapucinski novicijat u Karlobagu. U međuvremenu odlazi na odsluženje vojnog roka i po povratku dovršava novicijat i polaže privremene zavjete 4. studenoga 1984. te započinje studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Doživotne je zavjete položio na blagdan sv. Franje 4. listopada 1988., a za svećenika je zaređen 24. lipnja 1990. u Zagrebu.

'Zbog položaja katolika BiH u rangu sa Sirijom i Irakom'

Kao redovniku i svećeniku bile su mu povjerene brojne službe.

Fra Ivica Petanjak bio je zamjenik odgojitelja i prefekt sjemeništaraca u Varaždinu (1990. – 1991.) te župni vikar i bolnički kapelan u Splitu (1991. – 1995.).

Potom odlazi na studij u Rim na papinsko sveučilište Gregorijana, gdje je studirao crkvenu povijest (1995. – 2002.). Doktorirao je 2002. obranivši doktorsku radnju pod naslovom „Michelangelo Bosdari da Ragusa OFM Cap., predicatore, diplomatico, uomo di governo e guida spirituale (1653-1729)“.

Po povratku iz Rima bio je magistar bogoslova u Zagrebu (2002. – 2005.).

Službu provincijalnog ministra Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića obnašao je od 2005. do 2011. Nakon toga bio je župnik župe Gospe Lurdske u Rijeci i odgojitelj postulanata (2011. – 2014.).

Od kolovoza 2014. fra Ivica Petanjak bio je gvardijan u Osijeku i provincijalni definitor, navode iz HBK. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene