Kaže kako se neće angažirati u hrvatskoj predsjedničkoj predizbornoj kampanji, ali političarima je dao nekoliko savjeta.

Galerija


U Hrvatskoj boravi jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za strateško komuniciranje Frank Luntz, koji je surađivao s nizom američkih političara te je autor nekoliko bestselera. Kaže da neće biti angažiran u hrvatskoj predsjedničkoj predizbornoj kampanji, ali svim je političarima dao savjet.

Vezani članci Donald Trump Američki Senat odobrio svjedoke na suđenju Trumpu, poznati i neki novi detalji Bruce Castor Opoziv Trumpa bliži se kraju, njegov branitelj proziva zbog politiziranja: "Njihov je cilj eliminirati političkog protivnika"

„Budite pažljivi i budite mudri kako komunicirate, što govorite i kako to govorite. Nikad nemojte davati obećanja koja ne možete održati. Kažite što mislite, mislite što kažete. Kažite što ćete napraviti i to uradite. I najteže, priznajte svoje pogreške. Nismo savršeni.“

Luntz naglašava kako je vlada koja je ponizna najčešće ona koja je ponovno izabrana, a izrazio je i kritiku prema populizmu koji jača u zapadnim demokracijama.

Tvrdi da je to odličan način za pobjedu na izborima, ali ne i odličan način vladanja. Objašnjava kako političari moraju biti u mogućnosti pronaći konsenzus te moraju ostvarivati uspjehe.

„Populizam vam omogućuje da idete protiv sustava, ali kad vas izaberu, vi ste sustav i imate odgovornost obaviti stvari, imate odgovornost surađivati“, dalje razjašnjava.

Ističe i ulogu medija u obuzdavanju političara. Tvrdi da novinari daju informacije biračima, što znači da „sve što kandidat kaže, može i hoće biti upotrijebljeno kako bi ih se držalo odgovornima“. „Davat će manje obećanja, ali će osigurati da ono što obećaju i naprave“, zaključio je strateg.

Luntz je surađivao s brojnim američkim političarima. Kaže da je reizbor predsjednika Trumpa teško prognozirati

„Ne mogu vam godinu unaprijed reći tko ima prednost, ali mogu vam reći da nijedan predsjednik nije izgubio na ponovnim izborima kad je ekonomija bila snažna kao sad. I mogu vam reći da nijedan predsjednik nije pobijedio na ponovnim izborima kada imate tako visoku nepopularnost.“

Kao Trumpove prednosti navodi uporabu internetskih društvenih mreža koje mu omogućuju da se izravno obrati biračima, ali kao minus navodi uporabu često uvredljivog rječnika zbog kojeg ga neki, kako kaže, stvarno ne vole.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr