James Dean 21. stoljeća ili mladi Tesla? Jednog privlači miris benzina, a drugoga struja. Prvi se zove Franjo i on je pobornik klasičnog automobila, dok Matej po gradu vozi električno vozilo. Iskustvo vožnje u ta dva vozila razlikuje se koliko i karakteri mladića. Klasični benzinac ili tiho električno vozilo – prije nego što odlučite, pogledajte video.

Galerija


Matej je pokazao da električna vozila mogu potegnuti jednako kao i klasična, da su iznimno tiha te da mu je u novčaniku ostalo više novca. Međutim, pobornike klasičnih automobila ipak brine gdje će napuniti svoje potencijalne, ekološki ''osviještene'' limene ljubimce.

Vezani članci Električno vozilo pruža novo iskustvo vožnje 5 zabluda o električnim vozilima: Kojoj ste vi povjerovali? Električna vozila su nevjerojatno tiha (Foto: NOVA TV Content Team) Vozila koja su nevjerojatno tiha, jedino što čujete je zvuk kotača

Uzimajući u obzir napredak tehnologije, ulaganja automobilskih i tehnoloških kompanija te stanje na tržištu, kao i činjenicu da se od 2018. ponovno očekuju državni poticaji za kupnju električnih vozila, samo je pitanje vremena kada će broj takvih vozila porasti na našim cestama.

Poznato je da su električna vozila prijatelj okoliša te da za razliku od klasičnih automobila nemaju emisiju ugljikova dioksida. Intenzivno se radi i na poboljšanju infrastrukture punionica. HEP je diljem zemlje instalirao 50 stanica za punjenje električnih vozila pod nazivom ELEN, a tijekom sljedećih godina planira postavljanje 53 nove brze i 4 superbrze AC/DC punionice duž hrvatskih autocesta na temeljnom i proširenom TEN-T (transeuropska prometna mreža) koridoru samo iz projekata EAST-E i NEXT-E koje je sufinancirao EU. Na takvim brzim (i superbrzim) punionicama baterija će se moći napuniti u roku od samo 15 do 30 minuta.

Sadržaj je napravljen u produkciji ''NOVA TV Content Teama'' u suradnji s "Hrvatskom elektroprivredom d. d." i u skladu s najvišim profesionalnim standardima.