Obavijesti Video Pretražite Navigacija
2018. odana mu i počast

Grad Split podiže spomenik mladom ustaši Frani Tenti na Marjanu ispod hrvatske zastave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Split dobiva novi spomenik. Na Marjanu će podignuti spomenik Frani Tenti, objavio je na društvenoj mreži gradski vijećnik Martin Pauk.

Splitski gradski vijećnik Martin Pauk pohvalio se na društvenoj mreži s tri novousvojena amandmana. Jedan od njih je novi spomenik koji bi Split trebao dobiti - spomenik Frani Tenti na Marjanu.

Kako je napisao, radi se o "mladom hrvatskom mučeniku osuđenom u montiranom procesu". "Spomenikom Frani Tenti ispravlja se nepravda nanesena u prošlosti", objasnio je Pauk u nastavku posta na Facebooku.

Na ovu vijest reagirala je Bruna Esih. Ona je, pak, na Facebooku napisala: "Bravo Martine! Član Predsjedništva NHR-a Martin Pauk ugradio je amandmanom na splitski proračun izgradnju spomenika hrvatskom mučeniku Frani Tenti na Marjanu!".

Ovo nije prvi put da Frani Tenti Grad Split odaje počast. Naime, Grad Split je na 70. obljetnicu Frane Tente, 8. studenoga 2018. godine, podigao hrvatsku zastavu u čast Tente.

Iz Grada Splita su tada poručili: "Danas smo podigli hrvatsku zastavu na Prvi Marjanski vrh, na kojemu su Frane Tente i njegovi prijatelji 1947. godine podigli hrvatsku zastavu bez zvijezde. Komunističke vlasti osudile su ih zbog tog 'neprijateljskog čina', a na današnji dan prije 70 godina u kaznionici u Lepoglavi, nakon mučenja Frane Tente je umro."

Tko je bio Frane Tente?

Rođen 1928. godine, u obitelji financijskog službenika Nikole rodom iz Mavrinaca i Darinke r. Čulić iz Splita. Imao je dvojicu braće i tri sestre. Živjeli su u domu na splitskim Gripama. 1944. pristupio je Ustaškoj mladeži, a zatim prešao u Ustaške jurišnike.

Prvi put je uhićen u noći s 19. na 20. srpnja 1946. godine, prilikom pretresa njegova doma, nakon što je na zgradi splitske gimnazije oslikao lik ustaškog poglavnika Ante Pavelića povodom njegova imendana. S grupom mladića i djevojaka iste je godine osnovao Hrvatski oslobodilački pokret koji je trebao pružiti otpor komunističkom režimu.

Nakon toga, upustio se u prosvjednu akciju 10. travnja 1947., na 6. godišnjicu osnutka NDH. Tada je na vrhu Marjana skinuo jugoslavensku zastavu i stavio hrvatsku. Osim toga, grupa je tiskala različite letke i pisala parole po ulicama.

Tente je uhićen nakon dva tjedna istrage i osuđen za 'podrivanje SFRJ'. Nakon presude, prevezen je u Šibenik, pa u kaznionicu u Lepoglavi gdje je trebao uz prisilni rad odslužiti petogodišnju kaznu. U Lepoglavi je umro od bolesti 8. studenog 1948. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene