Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poginula tri radnika

Barbarićeva amnezija na suđenju, odvjetnici upozoravaju: "Kao da je svjedočio portir HEP-a, a ne direktor jedne od najmoćnijih tvrtki u državi"

Aktualno Galerija Paula Klaić Saulačić - 3 Paula Klaić Saulačić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Frane Barbarić - 3 Frane Barbarić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Frane Barbarić - 2 Frane Barbarić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Frane Barbarić - 1 Frane Barbarić - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Paula Klaić Saulačić - 4 Galerija 1/8 >>
Frane Barbarić, bivši predsjednik uprave HEP-a, na Županijskom sudu u Dubrovniku svjedočio je o okolnostima nesreće u Hidroelektrani u Platu u kojoj su prije pet godina život izgubila tri radnika. O svemu je izvijestila novinarka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Pet godina nakon nesreće i smrti troje radnika pred njihovim obiteljima Frane Barbarić uglavnom kaže ovo: "Ne znam, ne sjećam se, protok je vremena, ne mogu sa sigurnošću tvrditi, nemojte me držati za riječ.."

Ne sjeća se revizije HEP-a nakon nesreće, ugovora s privatnim odvjetničkim društvom, iako HEP ima svoju pravnu službu, ne zna puno ni oko okolnosti vezanih uz radove na hidroelektrani i propuste koji su se događali tijekom tih radova.

Sve je bilo dosta zbunjujuće, pogotovo obiteljima stradalih, čak i prije nego što je ušao u sud i rekao kako mu nije baš važno. Jedan od odvjetnika optuženih rekao je kako je ovo svjedočenje kao da je svjedočio portir HEP-a, a ne direktor jedne od najmoćnijih tvrtki u državi.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović bitka za skrbništvo Milanović o slučaju Severine Vučković: "Taj dječak vjerojatno je sijede već dobio"

Na pitanje novinarke Klaić Saulačić je li spreman te je li pratio suđenje proteklih nekoliko mjeseci, Barbarić je prije ulaska u sudnicu rekao da nije pratio te da ima drugih važnijih stvari u ovom trenutku. Dodao je i da ovo suđenje za njega nije toliko važno.

"Ja se ne sjećam jesam li ja davao iskaze i tako dalje, to moram sad vidjeti uopće zašto sam pozvan na saslušanje", kazao je za Dnevnik Nove TV. "Iskreno govoreći, imali smo toliko puno stvari u ovom proteklom periodu, od nažalost ove tragedije", rekao je.

Na upit Paule Klaić Saulačić sjeća li se da je bio na sudu, uz napomenu da ga je ona snimila, Barbarić je rekao: "Onda dobro, vi znate onda bolje od mene, puno je tog događanja bilo, tako da, evo, ne mogu sa sigurnošću to tvrditi."

Pročitajte i ovo Dio oporbe napustio sabornicu - 2 Otišli prije glasanja VIDEO Burna rasprava zbog spornog zakona, dio oporbe napustio sabornicu: "AP krpicu želite prikriti iza leđa žrtava nasilja"

Na suđenju, o okolnostima požara i nesreće koja je dovela do smrti trojice radnika, uglavnom ove riječi: "Ne sjećam se gospođo Košta, pa HEP na godinu ima 30 do 40 revizija". Ali ne i reviziju događaja u kojem su stradala tri čovjeka.

Odvjetnik Prodanović sudu je priložio ugovore o angažiranju privatnog odvjetničkog društva i detektiva koji su za cilj imali inkriminirati njegovog klijenta Rukavinu. "Potpis je moj , ali nemam saznanja o tom ugovoru", rekao je Barbarić.

"To je ugovor od 100 tisuća kuna, što se traži tajnost podataka", pojasnio je odvjetnik Nikole Rukavine, Čedo Prodanović. "On možda potpisuje 100 ugovora, ali nema 100 havarija u Dubrovniku i da ginu ljudi. To je događaj i veže se ugovor koji se pamti cijeli život".

Suđenje se nastavlja 19. ožujka, a podnesene su i nove kaznene prijave protiv nekih od svjedoka koji su bili saslušani. Pravni zastupnici obitelji smatraju kako i oni trebaju biti na optuženičkoj klupi upravo zato jer su bili na terenu u hidroelektrani, jer je zakazala i zaštita na radu i zaštita od požara, nepostojanje dozvola, sve ono što je dovelo do požara i njegovog širenja zbog kojeg je poginulo troje ljudi.

Pet godina je prošlo, a mnogi se i dalje u sudnici pitaju imali li Hidroelektrana sve potrebne dozvole i radi li danas po propisima, zaključuje novinarka Paula Klaić Saulačić.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene