Obavijesti Video Pretražite Navigacija
šef HEP-a

Što možemo očekivati nakon smjene Barbarića? Tri su opcije

Premijer Andrej Plenković objavio je u nedjelju smjenu šefa HEP-a Frane Barbarića. Politička je to odluka nakon afere s bespravnom gradnjom vile na Hvaru. Podignuta optužnica srušila je sve linije obrane pozicije odanog člana HDZ-a.

Nakon što je smijenjen šef HEP-a, ostalo je nekoliko opcija koje on može odabrati. Koji su sljedeći koraci, objasnila je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan koja se javila s Markovog trga.

"Frane Barbarić danas se nije javno oglašavao, ali prije nekoliko trenutaka razgovarala sam s snjegovim odvjetnikom koji mi je potvrdio kako će Frane Barbarić sutra izaći u javnost s jednim priopćenjem i onda će sve skupa prokomentirati, a za samu smjenu, kaže, neka se obratimo HEP-u. 

Čuli smo premijera Plenkovića, njih dvojica danas nisu razgovarala, no istinu za volju, premijer Plenković danas nije imao puno opcija nakon svega što se dogodila s optužnicom zbog bespravne gradnje jer cijela ova afera postala je prilično moćno oružje u rukama oporbe koja je poprilično moćno bombardirala javni prostor s ovom temom, gotovo svakodnednevno posljednjih nekoliko mjeseci.

Ono što sada slijedi propisano je procedurom, a činjenica je da Franu Barbarića ili bilo kojeg drugog čelnika državne tvrtke na prijedlog Vlade sada razrješuje nadzorni odbor.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Opasne namjere Ako Trump postane predsjednik, Dodik namjerava povući radikalne poteze: "Ne bih oklijevao"

Nadzorni odbor po informacijama koje su meni dostupne i koje imam, bio je sazivan nekoliko puta u posljednje vrijeme, a onda je i prolongiran. Posljednji put to se dogodilo prethodnog tjedna.

Prvi prilika da Vlada i tehnički obavi sve ovo što je premijer nakon mise najavio bit će sutra i to na telefonskoj sjednici Vlade. Ona će se održati zbog jedne druge teme, cijena goriva, no nema razloga se teme i ne prošire na taj prijedlog. Ako Vlada sutra krene s tim, nadzorni odbor mogao bi se sastati i do kraja tjedna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ratno silovanje Težak zločin i užasna trauma o kojoj muškarci i dalje šute: "Mislio sam da će me ubiti jer nisam mogao ništa drugo pomisliti, ali...''

Frane Barbarić ima nekoliko opcija. Prva je vjerojatno najbezbolnija za njega - da podnese ostavku i da uzme opciju 6+6. Isto tako, treba vidjeti što točno stoji u ugovoru koji je potpisan još u vrijeme dok je šef nadzornog odbora bio Goran Granić i ostavlja li taj ugovor nekakav manevarski prostor, posebice kada je riječ o otpremnini", ispričala je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan i dodala da postoji i opcija da prihvati neku od pozicija u HEP-u sukladno svojoj stručnoj spremi, ali i da ide u pravnu bitku zbog smjene.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene