Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratno silovanje

Težak zločin i užasna trauma o kojoj muškarci i dalje šute: "Mislio sam da će me ubiti jer nisam mogao ništa drugo pomisliti, ali...''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Više od dva desetljeća nakon rata, još uvijek postoji stigma prema žrtvama na Kosovu, a posljedica toga je da mnoge od njih utočište pronalaze u šutnji. I nije tako samo na Kosovu, a jedno od pitanja koje je i dalje neistraženo jest seksualno nasilje nad muškarcima.

U Prištini je objavljena knjiga "Nečujni glasovi" koja objedinjuje iskustva muškaraca silovanih u ratu Kosova i Srbije u sklopu konferencije koju je organizirao Centar za rehabilitaciju žrtava nasilja.

Arben je silovan 1999. godine kada je biciklom išao u trgovinu. Srpski vojnici su ga presreli, odveli ga u obližnju kuću i ondje ga dva dana silovali. Imao je 14 godina.

O traumi koju je prouzročio ovaj zločin i koja ga proganja cijeli život progovorio je prvo sa svojom majkom, a potom je svoje iskustvo i iskustvo drugih silovanih muškaraca skupio u knjizi "Nečujni glasovi".

"Odveli su me u kuću udaljenu 400 metara od moje kuće, a ja sam mislio da će me ubiti jer nisam mogao ništa drugo pomisliti...", ispričao je Arben.

Njegova knjiga predstavljena je 30. studenog u Prištini, u okviru međunarodne konferencije “Obrasci seksualnog nasilja tijekom rata protiv muškaraca i dječaka” koju je organizirao Kosovski centar za rehabilitaciju žrtava nasilja.

Pročitajte i ovo Izraelski napad na Gazu Rat na Bliskom istoku Palestinci traže utočište dok Izrael intenzivira bombardiranja, Britanija će pomoći Izraelu u potrazi za taocima

Status žrtve

Prema nedavnim procjenama, na Kosovu je tijekom rata 90-ih godina silovano oko 20.000 ljudi. Neki od njih su i muškarci, koji o zločinu koji je počinjen nad njima još uvijek šute. 

Selvi Izeti, psihologinja u Centru za rehabilitaciju preživjelih od nasilja, rekla je za Radio Slobodna Evropa da je više od 20 godina nakon završetka rata pitanje seksualnog nasilja nad muškarcima i dalje neistraženo.

Upozorila je da za razliku od nekih žena muškarci i dalje ne govore, ne tražeći ni liječenje ni priznanje statusa žrtve.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nove okolnosti Plenković napokon prelomio: Frane Barbarić odlazi s mjesta šefa HEP-a

"Stigma preživjelih muškaraca mnogo je izraženija od stigme preživjelih žena. To je zbog činjenice da su muškarci odrasli s uvjerenjem da moraju biti jaki i da su sposobni braniti se", rekla je Izeti.

2018. godine na Kosovu je osnovana komisija posvećena priznavanju statusa seksualno zlostavljane osobe tijekom rata. U razdoblju od pet godina Komisija je zaprimila oko 2000 zahtjeva za priznavanje statusa žrtve, od kojih je potvrđeno otprilike 1600. 

Pročitajte i ovo Opća županijska bolnica Požega Zamalo tragedija Otkriveni detalji trovanja djevojčica: "Baka ih je u kupaonici našla bez svijesti. U bolnici završio i djed"

Osnaživanje žrtava

"Šutnja nije rješenje", poručila je kosovarska aktivistkinja i predsjednica Kosovskog centra za rehabilitaciju preživjelih od nasilja Feride Rushiti.

"Silovanje kao čin za cilj ima ušutkavanje žrtve. Zato vas molim da šutnju pretvorite u snagu i ne dopustite da se namjere nasilnika provode onako kako bi on to htio", dodala je.

S konferencije koju je organizirao Centar poručeno je da se mora više raditi na otklanjanju predrasuda o žrtvama, kao i njihovu osnaživanju. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Osumnjičeni lovac? Muškarac upucao psa, okrenuo se i otišao, vlasnici zgroženi: "Lako je mogao i netko od nas nastradati''

Istraga zločina

Do sada je na Kosovu osuđena jedna osoba zbog krivičnog djela seksualnog nasilja tijekom rata na Kosovu, i to na 13 godina zatvora.

U međuvremenu je podignuto nekoliko optužnica, a iz kosovskog tužiteljstva navode da je aktivno više od 60 istraga seksualnog nasilja počinjenog tijekom rata. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene