Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŽIVOT U RATU

Kakvo je stanje u Ukrajini? Reporterka Dnevnika Nove TV razgovarala je s kolegicom u Kijevu: "Kad sam eksploziju čula sasvim blizu..."

Aktualno Galerija Pavlina Vasylenko i Anna Brykova Pavlina Vasylenko i Anna Brykova Foto: DNEVNIK.hr Anna Brykova - 2 Anna Brykova - 2 Foto: DNEVNIK.hr Anna Brykova - 3 Anna Brykova - 3 Foto: DNEVNIK.hr Anna Brykova - 4 Anna Brykova - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Pavlina Vasylenko Galerija 1/6 >>
Reporterka Dnevnika Nove TV Pavlina Vasylenko razgovarala je u ponedjeljak sa svojom kolegicom Annom Brykovom, koja živi nedaleko od centra Kijeva. Otkrila joj je kakvo je trenutno stanje.

Anna Brykova je stanovnica Kijeva koja je s reporterkom Dnevnika Nove TV Pavlinom Vasylenko razgovarala o stanju u Ukrajini.

"Prvo mi se činilo da spavam i sve sanjam, ali kad sam eksploziju čula sasvim blizu, iskočila sam iz kreveta, uhvatila sam mačku i s majkom smo sjedili u hodniku", prisjeća se Brykova.

Sada nemaš vode. Kada je prekinuta opskrba i kako se snalaziš u ovoj situaciji?

Negdje oko osam ujutro počelo je nestajati vode, pa je opet došla doslovno na deset minuta. Uspjeli smo napuniti dvije kante. Imamo svijeće, suho gorivo i vodu, posebno tehničku, a zalihe pitke vode stalno dopunjavamo. Mislim da će to brzo popraviti, jer svi rade u pojačanom režimu. I ne mogu reći da u Kijevu ima panike.

Koliko ste u prosjeku bez struje, u mraku u Kijevu?

Vrlo je teško govoriti o prosjeku, jer netko nema struje 40 minuta, a netko devet sati. Kod nekoga struju mogu prekinuti na četiri sata ujutro i također na četiri sata navečer, kako i treba biti prema rasporedu. A netko može cijeli dan ostati bez struje, jer ima i takvih četvrti.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin "znamo da je loš, ali nije idiot" Ukrajinski vojni zapovjednik tvrdi da Putin koristi tri dvojnika: "Vojna strategija im je toliko loša da se pitamo tko donosi odluke"

Idu li sada stanovnici Kijeva u skloništa?

Idu, i danas su bili iz raznih stambenih zgrada. Blizu ima dosta duboko sklonište s dva ulaza, to je zapravo bio podrum. I još uvijek je problem što u Kijevu nema dovoljno pravih skloništa od bombi. Ima više podruma dvostruke namjene, koji se sada koriste kao skloništa.

Kako sada funkcionira javni prijevoz na struju u Kijevu, trolejbusi?

Promjene su velike, jer sav javni prijevoz staje za vrijeme zračne uzbune. Mnoge rute električnih trolejbusa pretvorene su u autobusne.

Pročitajte i ovo Petro Porošenko Komentar na rat Bivši ukrajinski predsjednik oštro: "Putin je već 22 godine ludi manijak"

Ima li dovoljno hrane? Rade li trgovine i kafići?

Sve radi, nema nestašice hrane, hvala Bogu, kao što je bilo u proljeće, jer se sjećam tih ludih redova. Za vrijeme zračne uzbune, većina objekata je zatvorena. I biznis pokušava preživjeti i pomoći vojsci. Često vidim, kada idem u kafić ili trgovinu, da se postotak dobiti prebacuje za pomoć ukrajinskoj vojsci.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene