Andro Vlahušić prijavljen je GONG-u jer je, prema dojavi jednog građanina, kao liječnik svojim pacijentima slao pisma u kojima ih poziva da izađu na izbore i glasaju za njega i njegovu listu.


'Premda je zlouporaba osobnih podataka kazneno djelo, nekim kandidatima to ne predstavlja prepreku u pokušaju da na sve moguće načine dopru do onih čiji su im glasovi potrebni kako bi si osigurali političku fotelju. Za takav se model kampanje u Dubrovniku na ovim lokalnim izborima odlučio dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, koji je kao liječnik svojim pacijentima slao pisma u kojima ih poziva da izađu na izbore i glasaju za njega i njegovu listu', izvijestio je GONG.

Vezani članci Slika nije dostupna Nepotpuni rezultati za gradonačelnika Dubrovnika: U drugom krugu Vlahušić i Andrić Slika nije dostupna Sanja Jovanović i Mihovil Španja: Grad Dubrovnik nas ignorira, želimo stanove!

>> Gdje će se voditi najveće borbe u drugom krugu lokalnih izbora?

GONG je priložio i dio pisma kojeg je Vlahušić navodno slap svojim pacijentima:

'... moj prvi izbor je biti Vama na usluzi, svojim pacijentima... Ako vjerujete da možemo još više i bolje graditi i surađivati i u bolesti i u zdravlju, izađite na izbore 19. svibnja i dva puta zaokružite broj ... ', navodi se u pismu koje je Vlahušić slao svojim pacijentima, a jedan od njih proslijedio GONG-u „zgrožen njegovim sadržajem'.

'Ovo nije propagandni letak koji se neselektivno šalje na adrese svih birača. Moja adresa je uzeta iz baze podataka endokrinološke ambulante koju posjećujem i pitam odakle nekom pravo da koristi moje podatke iz liječničke evidencije u svrhu promidžbe svojih političkih shvaćanja i ličnih ambicija?', pita zgroženi građanin, koji smatra da bi 'korištenje moći koju liječnik ima van liječničke ordinacije (i to još u političke svrhe), trebalo biti zakonski kažnjivo'.

'Dok ne pristigne odgovor Hrvatske liječničke komore oko toga hoće li tražiti Vlahušićevo očitovanje i hoće li biti i kakvih sankcija jer riječ je o povredi povjerljivosti odnosa liječnika i pacijenta, sasvim je jasan članak Kaznenog zakona 146 u kojemu u stvaku prvom piše da će onaj tko protivno uvjetima određenima u zakonu prikuplja, obrađuje ili koristi osobne podatke fizičkih osoba, biti kažnjen kaznom zatvora do jedne godine, a u stavku četvrtom da će ako to kazneno djelo počini službena osoba u obavljanju svojih ovlasti, biti kažnjena kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina', navodi GONG.

Najnovije vijesti i istraživanja čitajte na Lokalni izbori 2013

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju