Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Fina je nedužnom Puljaninu greškom napravila ovrhu tešku 650.000 kuna. Kad su shvatili da su napravili ogroman propust, ispičali su se i novac će vratiti vlasniku.


Fina je napravila ogroman propust u slučaju jedne ovrhe. Puljaninu je greškom blokirala i ovršila račun u iznosu od 650 tisuća kuna. Sve zato što dijeli jednako prezime s osobom koja je trebala biti ovršena, a koja, da apsurd bude još veći, više nije među živima.

Vezani članci Opomena pred ovrhu Počinje blokiranje građana? Više od 170.000 prijedloga za ovrhu nakon zastoja zbog korone kreće u realizaciju Fina (Željko Lukunić/PIXSELL) Loše vijesti za dužnike: Nakon šest mjeseci moratorija Fina ponovno počinje s ovrhama

Da bi uopće počeli riješavati njegov problem Fina je tražila podmirenje deblokade u iznosu od novih 450 kuna bez informacije kada će mu novac biti vraćen. Nakon pritiska medija, Fina je priznala pogrešku. Utvrđeno je da je prilikom provedbe ovrhe došlo do pogrešnog postupanja, a ovršena bi sredstva, kažu, trebala već danas biti vraćena na njegov račun.

Poslali smo i upit Fini oko pogreške i evo što su nam odgovorili.

Kad će čovjeku biti vraćen novac?

Ovršena sredstva (2.973,53 kn) danas su vraćena na račun gospodina (podaci poznati redakciji).

Kako se mogu dogoditi tako veliki propusti? (čovjek koji je trebao biti ovršen je preminuo)

Fina je do sada zaprimila i provela više od 6 mIlijuna osnova za plaćanje te u odnosu na tako veliki broj osnova, moguće je da se dogodi i pogreška. Navedeno ne znači da izbjegavamo odgovornost, već napominjemo da su pogreške statistički rijetke, ali uvijek moguće.

Tko će snositi odgovornost za tu grešku? (to su mogli biti nekome zadnji novci na računu)

Financijska agencija je preuzela odgovornost za nastalu pogrešku.

Zašto deblokadu plaća greškom ovršeni kad je riječ o greški koju je napravila Fina?

Fina ne naplaćuje deblokadu računa, već naplaćuje isključivo radnje koje su propisane Pravilnikom o vrstama i visini naknada za obavljanje poslova propisanih Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima. Budući da se u konkretnom slučaju radi o pogrešci Fine, gospodinu neće biti naplaćene nikakve naknade.