Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

FINA je blokirala 162.000 računa građana i 109.000 računa tvrtki na temelju novog Zakona o ovrhi. Ukupno u obradi imaju 730.000 predmeta.


Iz FINA-e priopćuju kako svakodnevno zaprimaju i velik broj novih predmeta ovrhe.

FINA od početka ove godine provodi ovrhu na novčanim sredstvima. Ističu kako na projektu radi više od 300 Fininih zaposlenika, u dvije smjene, a posebna se pozornost, radi osjetljivosti i tajnosti podataka, posvećuje zaštiti ovršenika i ovrhovoditelja te kontroli podataka.

Na današnji dan, 13. siječnja 2011. godine, broj blokiranih računa građana iznosio je 162.204, a računa poslovnih subjekata 109.237, navodi se u priopćenju.

Iz Fine opovrgavaju 'bilo kakvo postojanje kaosa i blokadu sustava Fine'.

'Naime, zbog tako velikog broja zaprimljenih predmeta i očekivanog povećanog opterećenja sustava, dogodile su se određene tehničke poteškoće u radu, no one se kontinuirano otklanjaju. Nastojimo, u izravnoj komunikaciji, riješiti što više pojedinačnih slučajeva klijenata', navode iz Fine i ispričavaju se klijentima koji su naišli na određene poteškoće.

Komunikacija i razmjena podataka između banaka i Fine odvijaju se intenzivno, a iz Fine naglašavaju i kako kontinuirano odgovaraju i na pitanja klijenata.

Temeljem Zakona o ovrhi, Fina provodi ovrhu po svim računima i oročenim novčanim sredstvima u svim bankama, prema OIB-u ovršenika, bez njegove suglasnosti. (HINA)