Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počela rasprava

FIMI MEDIA Ivo Sanader na slobodi bi mogao biti već danas

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud u ponedjeljak je počeo raspravljati o žalbama u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici - slučaju Fimi media - u kojem je uz bivšeg premijera Ivu Sanadera za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki nepravomoćno osuđena i njegova bivša stranka, HDZ.

Vijećem Vrhovnog suda predsjedava sutkinja Senka Klarić Baranović, članica je Ileana Vinja, a sudac izvjestitelj je Marijan Svedrović. Ročište je počelo oko 9:15 sati čitanjem naglasaka iz ranije presude Ivi Sanaderu, nakon čega će svoje žalbe obrazložiti obrana okrivljenika te tužiteljstvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukinuta presuda POLITIČKI ANALITIČAR O SANADERU Vraća li se bivši premijer u politiku? Slika nije dostupna Mogao bi na slobodu Fimi Media na Vrhovnom sudu - prvi dan protekao u čitanju dokumentacije

Spis u slučaju Fimi Media startao je sa 76 tisuća stranica, a tijekom megaprocesa održano je čak 130 raspravnih dana.

Zakazana su tri raspravna dana tijekom kojih bi se trebalo znati hoće li prvostupanjska presuda biti potvrđena ili ukinuta. Slučaj je to zbog kojeg je Ivo Sanader nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora.

Bilo je to jedno od najintrigantnijih suđenja. Slučaj gdje je prvi put u povijesti optužena jedna politička stranka. Predstavnik HDZ-a očekuje ukidanje presude.

VRHOVNI SUD ODLUČIO Ivan Turudić neće suditi Ivi Sanaderu

'Teza i obrane i dakle mene kao predstavnika prvenstveno je da ne postoji kolektivna odgovornost, da ne postoji odgovornost 220 tisuća članova Hrvatske demokratske zajednice i eventualno kriminalne radnje koje treba utvrditi', poručio je pravni zastupnik HDZ-a Vladimir Terešak.

Sanadera se u ovom slučaju teretilo da je organizirao grupu koja je preko Fimi Medije izvukla 70 milijuna kuna iz državnih poduzeća.  Njegovi odvjetnici isticali su kako je najveći problem - što je u očima mnogih Sanader osuđen prije ulaska u sudnicu.

'Bio je neki zajednički stav 'Sanader je kriv, pitanje je samo koliku će kaznu dobiti'. Mi smatramo da je to onemogućavalo normalan postupak i u sudnici', poručila je u ožujku prošle godine Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

'Pritisak je svakako postojao'

Sve je to stvaralo veliki pritisak tijekom suđenja, priznaje i odvjetnik Nevenke Jurak.

'Ja ne mogu tvrditi da je taj pritisak prešao dozvoljene okvire, ali pritisak je svakako postojao. Sama činjenica da smo na svakoj raspravi imali 2-3 kamere za sebe dosta govori', kaže odvjetnik Ivo Farčić.

NEĆE SE BRANITI SA SLOBODE Ivo Sanader ostaje u Remetincu

Samo zapisnik s optužnog vijeća, dodaje, imao je 530 stranica.

Spis u slučaju Fimi Media startao je sa 76 tisuća stranica. Bio je to megaproces u kojemu je održano čak 130 raspravnih dana. Predloženo je 300 svjedoka. Ispitano je njih nešto manje od 200. I evo došao je taj trenutak kada Vrhovni sud treba odlučiti hoće li prvostupanjska presuda biti potvrđena ili ukinuta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene