Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka izvanraspravnog vijeća Županijskog suda

NEĆE SE BRANITI SA SLOBODE Ivo Sanader ostaje u Remetincu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je da ipak neće prihvatiti zahtjev obrane bivšeg premijera Ive Sanadera da se u suđenju u predmetu Fimi Media brani sa slobode, odnosno da mu se ukine istražni zatvor.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odlučilo je da Ivo Sanader ipak ostaje u istražnom zatvoru u Remetincu.

Pročitajte i ovo Mirjana Sanader slikala novinare ispred kuće obitelji Sanader (Foto: Dnevnik.hr) NAKON PRESUDE Sanaderova supruga Mirjana pojavila se na prozoru njihove kuće i fotografirala - novinare Slika nije dostupna Sanaderovi odvjetnici šokirani presudom 'Standardi suđenja su se srozali! Sve se temelji na neprovjerenom iskazu!'

Obrana Ive Sanadera tražila je da ga se pusti na slobodu u suđenju u predmetu Fimi Media, tumačeći da je istekao zakonski rok od tri i pol godine, koliko najdulje može trajati istražni zatvor.

Međutim, kako je nakon odluke vijeća novinarima kazala Jadranka Sloković, Sanaderova odvjetnica, Izvanraspravno vijeće je zaključilo da se vrijeme provedeno u zatvoru za različite slučajeve ne može zbrajati. Najavila je da će Ivo Sanader zbog ovakve odluke podnijeti ustavnu tužbu jer se krše njegova ljudska i ustavna prava. 

'Mi smatramo da se trebao voditi jedinstveni postupak za sve predmete, upravo kako se ove ne bi moglo dogoditi, a tužiteljstvo je svjesno išlo na šest različitih istraga. Smatramo da bi se Sanaderu trebalo u obzir uzeti i vrijeme provedeno u pritvoru i vrijeme provedeno u zavoru, jer je svo to vrijeme lišen slobode', pojasnio je odvjetnik bivšeg premijera Čedo Prodanović.

Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda, pojasnio je kako se vrijeme provedeno u istražnom zatvoru za nekoliko različitih procesa ne može zbrajati, a i kada bi se moglo, prema mišljenju Izvanraspravnog vijeća, bivši je premijer u pritvoru proveo dvije godine i jedan mjesec.

'Naime, prema ustaljenoj praksi Vrhovnog suda u istražni zavor ne može se uračunavati vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora kao i vrijeme provedeno u ekstradicijskom zatvoru', kazao je Devčić.

U USKOK-u su naveli kako su zadovoljni odlukom Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda.

Sanader danas nije došao na Županijski sud iako je dobio poziv, a tako je, pojasnio je Devčić iskoristio svoje pravo da ne dođe.

U srijedu odluka o puštanju Sanadera na slobodu

Ustavni je sud ukinuo pravomoćne presude za slučaj Hypo i INA/MOL, vrativši postupak na početak. Sanader je do tada bio na izdržavanju zatvorske kazne od 8,5 godina, a nakon odluke Ustavnog suda vraćen je u režim istražnog zatvora koji mu je određen u aferi Fimi Media.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene