Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bespovratni poticaji

Poljoprivrednicima i do 70.000 eura bespovratnih poticaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sklopu programa ruralnog razvoja koji čeka odobrenje Europske unije Ministarstvo poljoprivrede će za otvaranje poljoprivrednog gospodarstva davati i do 70 tisuća eura bespovratnih poticaja.

Više od polovice poljoprivrednika na obiteljskim gospodarstvima starije je od 54 godine. Demografski stručnjaci ističu kako se broj stanovnika na selu sve više smanjuje, više je umrlih nego rođenih, a stanovništvo stari jer mladi odlaze sa sela, a novog doseljavanja nema.

Pročitajte i ovo Dragan Majić, stočar bez zemlje 16 godina bez zemlje Doveo stado na neobrađenu državnu zemlju pa se sam prijavio DORH-u: "Neću i ne mogu više ovako živjeti! Ovdje se radi o ljudskim životima" Slika nije dostupna Ministar Jakovina: 'Samozvani vođe seljaka lažima potpiruju situaciju, prosvjeda se ne bojim!'

U sklopu programa ruralnog razvoja koji čeka odobrenje Europske unije Ministarstvo poljoprivrede će za otvaranje poljoprivrednog gospodarstva davati i do 70 tisuća eura bespovratnih poticaja.

Jedan od najboljih studenata Prava - čuva ovce

Zoran ima 33 godine i odlučio je s obitelji ostati u svom selu. Proizvodi uglavnom kukuruz i pšenicu. 'Živi se od danas do sutra. Sve smo bez kredita uložili u sjetvu i sad je sve pod otvorenim nebom. Hoćemo li vratiti uloženi novac, ne znam' rekao je Zoran Piskač, poljoprivrednik.

U sklopu programa ruralnog razvoja poljoprivrednici između 18 i 40 godina moći će dobiti za pokretanje poljoprivredne djelatnosti od tri i pol do sedamdeset tisuća eura bespovratnih potpora.

Novac bi mogli koristiti za kupnju stoke, vlasničkih prava, materijalne imovine, strojeva te kupnju ili najam poljoprivrednog zemljišta. 'Kod ulaganja u poljoprivredna gospodarstva svi ostali korisnici imaju 50 posto potpore, a mladi 70 posto potpore.Tu su i mogućnosti školovanja što uključuje plaćenu edukaciju', rekla je Snježana Španjol, zamjenica ministra poljoprivrede.

Prijedlog zakona o komasaciji koji bi trebao potaknuti i veću proizvodnju hrane

Mlade u Njemačkoj, primjerice, obrazuje Savjetodavna služba. 'Mladim ljudima treba ukazati na prilike u budućnosti. Kod toga vrlo važnu ulogu ima dobro obrazovanje i suradnja sa savjetodavnom službom koja onda podupire mlade poljoprivrednike da najnovija znanja primjene u svojoj proizvodnji', rekla je Edda Albers iz IALB-a, krovne europske organizacije poljoprivrednih savjetodavaca.

Stjepan ima mnogo mladih u obitelji, ali strahuje kako nitko od njih neće nastaviti uzgajati povrće u njegovim plastenicima. 'Ja imam šestero djece i tri snahe i svi rade u ovome i danas su došli u situaciju da moramo razmišljati da li imamo sto kuna da natočimo goriva u automobil da možemo otići u grad. To je nedopustivo, a radimo od 0 do 24', kazao je Stjepan Horvat, koji živi od poljoprivrede.

Stjepan ističe kako se ne čudi mladima što neće u poljoprivredu jer cijena gotovog proizvoda ne može pokriti troškove proizvodnje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene