Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poljoprivrednici zadovoljni

Prijedlog zakona o komasaciji koji bi trebao potaknuti i veću proizvodnju hrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljoprivrednicima bi okrupnjavanje posjeda u veće i pravilnije katastarske čestice omogućilo da dobiju više državne zemlje u zakup.

Prošli tjedan u Vladi je počela rasprava o novom zakonu o komasaciji. Poljoprivrednici podržavaju donošenje ovog zakona. Njima bi se, okrupnjavanjem posjeda u veće i pravilnije katastarske čestice omogućilo da dobiju više državne zemlje u zakup. Okrupnjavanjem bi i lakše obrađivali zemlju, povećali proizvodnju i konkurentnost na europskom tržištu.

Pročitajte i ovo Izabrao poljoprivredu - 1 Bolja Hrvatska David Pejić izabrao je poljoprivredu i nije požalio: "U pozadini mog uma uvijek je bila želja da se priključim obiteljskoj misiji" Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća

Ima jedan dio Hrvatske u kojem cvjeta poljoprivreda!

Poljoprivrednici Vjekoslav i Miroslav obrađuju više manjih parcela zemlje. Zato pozdravljaju novi zakon o okrupnjavanju zemlje. 'Bilo bi jednostavnije i bila bi mi bolja proizvodnja kad bi bilo sve u jednom komadu', rekao je Miroslav Kokić.

'Kada idete dotjerivat zemljište gdje je manja parcela i to, sa ovom mehanizacijom praktički se ne možete ni okrenut na nekim površinama koje su manje čestice', rekao je Vjekoslav Mandić.

U Osijeku predstavljen prijedlog zakona o komasaciji, trebao bi potaknuti i veću proizvodnju hrane. 'To je jedan od glavnih ciljeva komasacije, znači okrupnjavanje čestica u veće parcele kako bi se dobila veća iskoristivost te površine, a naravno posljedično s tim i veća proizvodnja', rekla je ravnateljica agencije za poljoprivredno zemljište, Blaženka Mičević. Za komasaciju je predviđeno 300.000 hektara državne zemlje. Prvi procesi očekuju se sredinom 2015.

Mlada poljoprivrednica Martina: Predana je životu na selu i radi toga ubire nagrade

'Zakon bi mogao biti tamo negdje jesen,zima. Vidjet ćemo sad kako će se razvijati javna rasprava mišljenja, znači hodogram je takav da je sada mjesec dana na javnoj raspravi i na mišljenjima kod nadležnih institucija i tijela. Nakon toga kada to sve prikupimo, obrađujemo te komentare, šaljemo u proceduru prema vladi', dodaje Mičević. Komasacija se u Hrvatskoj posljednji put provodila 1991. godine. Zato će njezini procesi trajati u prosjeku 2 godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene