454512
454512
454512
454512
454512

NIŽI PDV U POLJOPRIVREDI Postoje opravdani razlozi zbog kojih bi hrana u 2017. trebala pojeftiniti

  • , 23.10.2016., 07:32
  • Autor:
  • komentara

Poljoprivrednike nagodinu čeka niži PDV i to na repromaterijal poput umjetnog gnojiva, ali i sadnice te stočnu hranu. No, hoće li hrana na policama trgovina pojeftiniti bude li proizvodnja, primjerice pšenice i mlijeka jeftinija?

 
 
 
 
Niži PDV u poljoprivredi (Video: Dnevnik Nove TV)
Niži PDV u poljoprivredi (Video: Dnevnik Nove TV)

Muzne krave Kristijana Pandeka mjesečno pojedu dvadesetak tona stočne hrane. Od prvog siječnja Kristijan će ju kupovati po nižoj stopi PDV-a. "Nisam još računao uštedu, to vam ne mogu reći, ali u svakom slučaju riječ je o velikim iznosima", kaže Pandek.

Prema sadašnjem izračunu, po stopi PDV-a od 25 posto, Kristijan za tonu umjetnog gnojiva izdvaja 3700 kuna. Po stopi PDV-a od 13 posto izdvajao bi 300 kuna manje - 3400 kuna.

Iduće godine ratari će i sjeme plaćati jeftinije. "Čim se smanjuje postotak nama su ulazne cijene manje i odmah smo malo profitabilniji što se tiče proizvodnje", kaže nam ratar Josip Šipoš.

A što se tiče cijena hrane na policama trgovina? Ministar je uvjeren da će i one biti niže.

"To znači definitivno manje troškove za naše poljoprivrednike, pogotovo za one koji nisu u sustavu PDV-a, a to je velika većina njih. Za one koji su u sustavu to znači veću likvidnost. Vjerujem da će to dovesti do nekakvog smanjenja samih proizvoda na tržištu", kaže Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.

No, proizvođači se s ministrom ne slažu. Litra mlijeka u trgovini ponegdje stoji manje od tri kune. Za farmere neizdrživo. "Mlijeko ne može pojeftiniti jer je već sad plaćeno daleko ispod proizvodne cijene. Mi tu nemamo nikakvog prostora, cijena mlijeka mora ići gore jer mi inače nećemo opstati", kaže Pandek.

No, s nižom stopom PDV-a Hrvatska bi trebala biti konkurentnija na europskom tržištu, smatraju u udruženju Croatiastočar. "Za očekivati je da bi se siva zona trebala smanjiti. Samim time bi se stvorili uvjeti i za povećanu proizvodnju i za povećanu vrijednost prodanog proizvoda. Sve bi to skupa trebalo kompenzirati onaj dio manjeg udjela koji primarna poljoprivredna proizvodnja i prateća industrija plaćaju proračunu", kaže Branko Bobetić iz Croatiastočara.

Od zemalja u okruženju, Hrvatska ima najveću stopu PDV-a za poljoprivredu. Srbija i Bosna i Hercegovina su na 17 posto, a Slovenija na 9 i pol posto.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se