Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mijenja se stopa PDV-a

Ovo bi moglo biti najveće novogodišnje iznenađenje u Hrvatskoj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na dočeku Nove godine u Hrvatskoj prije ponoći biste mogli plaćati jednu, a nakon ponoći drugu cijenu pića i hrane.

Takav scenarij mogao bi se dogoditi u mnogim ugostiteljskim objektima u prvim minutama nove godine. Na određene usluge u uslužnim djelatnostima uvodi se stopa PDV-a od 10 posto.

Pročitajte i ovo Gradovi za Novu godinu nova 2024. godina Ulice i trgovi diljem zemlje ispunjeni smijehom, pjesmom i plesom: "Nema vremena za negativu, život je prekratak" Svijet ušao u 2024. - 3 Dočeci Svijet se natječe u veličini vatrometa, a jedna Hrvatica dvaput će dočekati Novu godinu: "Osjećaj je nevjerojatan"

Većina ugostitelja s kojima smo razgovarali tvrdi da će sniziti cijene, ali ne govore hoće li to biti točna vrijednost za koliko se PDV smanjuje. No to trenutno i nije najveći problem. Mnogi bi mogli biti u problemima jer se promjena događa samim ulaskom u Novu godinu.

>> Linić: Prije tri dana odbili su mi izdati račun u kafiću

Današnja cijena kave za goste lokala nije bila iznenađenje, ali već za nekoliko dana gutljaj iz šalice mogao bi biti jeftiniji.

Da ne bi bilo krađe i varanja uvode se fiskalne blagajne. Općeg stava oko cijena nema, ali većina ugostitelja najavljuje pojeftinjenje. 'Vrlo je teško prvoga promijeniti cijene, ali do 5. garantiram', kaže nam ugostitelj Ivo Rudenjak.

Kava s mlijekom čija je cijena na Silvestrovo devet kuna, od 1. siječnja u ponoć prema novoj stopi trebala bi stajati manje od osam kuna. 'Osim vatrenog dočeka koji priređujemo našim gostima, od ponoći naše kase su spremne i cijene pića koje je odredila Vlada idu na 10 posto PDV-a, što znači niža cijena', pojašnjava barmen Krešimir.

Manji PDV u ugostiteljstvu plaćat će se na hranu, bezalkoholna pića, pivo i vino. Hotelijeri su problem ponoćnog prelaska riješili na drukčiji način.

Nespremni ugostitelji mogli bi se naći u problemima. Na ruku će im ići navike potrošača u novogodišnjoj noći. Alkohol će i u novoj godini ostati jednako skup.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene