U potrazi za slobodnim parkirnim mjestom ima i onih koji se ne ustručavaju zlouporabe znakova pristupačnosti. U Puli je provedena kontrola, a na terenu je bila i ekipa Dnevnika Nove TV. Evo što su zabilježili.


Jedno po jedno, pregledano je svako vozilo s oznakom pristupačnosti. Utvrđene su brojne nepravilnosti. Znak glasi na ime i prezime. Može ga se koristiti u svakom vozilu u kojem se prevozi osoba na čije ime glasi što često i nije slučaj.

Vezani članci Avion, ilustracija Pulska zračna luka dočekala prve ovogodišnje putnike iz Rusije: ''Popunjenost prvog leta je bila iznad očekivanja'' Glavata želva s udicom u jednjaku stigla na oporavak u Centar za oporavak 01 Udice ugrožavaju živote glavatih želvi: Martin će dobiti novu šansu za život

'Nakon svake akcije koju provedemo pokaže se da je negdje oko 30% znakova u zlouporabi', objasnila je Zuzana Holi Radolović, tajnica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom. 

Deset posto ukupnog parkirališnog prostora mora biti osigurano za osobe s invaliditetom. Često je i to malo, a ako ga koriste i oni kojima nije namjenjeno, problem je još veći.

'700 kuna je novčana kazna za vozače koje zlouporabe znak pristupačnosti', kaže Dubravko Šlibar, pomoćnik načelnika za preventivu u cestovnom prometu.

>> Sud ga po načelu 'oko za oko' osudio na paralizu!

Dodatnih 300 kuna iznosi premještanje vozila paukom. Dogodi li se prekršaj dvaput, poništava se znak.

'Ono što doista ne želimo je to da se znak pristupačnosti tretira kao znak za besplatno parkiranje', kaže Zuzana Holi Radolović. Pravo na oznaku ima gotovo pola milijuna Hrvata. Uz brojne prekršaje, broj korisnika je nažalost puno, puno veći.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook