Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontrola znakova pristupačnosti

Evo koliko je znakova pristupačnosti za parkiranje u zlouporabi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U potrazi za slobodnim parkirnim mjestom ima i onih koji se ne ustručavaju zlouporabe znakova pristupačnosti. U Puli je provedena kontrola, a na terenu je bila i ekipa Dnevnika Nove TV. Evo što su zabilježili.

Jedno po jedno, pregledano je svako vozilo s oznakom pristupačnosti. Utvrđene su brojne nepravilnosti. Znak glasi na ime i prezime. Može ga se koristiti u svakom vozilu u kojem se prevozi osoba na čije ime glasi što često i nije slučaj.

Pročitajte i ovo Policija provodi pojačan nadzor u prometu U Zagrebu Policija upala na car meet i podijelila kazne: Ovakve situacije mogu biti opasne HDZ-ovo kombi-vozilo parkirano na parkingu za invalide Baš bezobzirno HDZ-ovo vozilo parkirao kao šerif, prolaznici ostali u nevjerici; Iz stranke poručili: "Vozač se sam prijavio policiji"

'Nakon svake akcije koju provedemo pokaže se da je negdje oko 30% znakova u zlouporabi', objasnila je Zuzana Holi Radolović, tajnica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom. 

Deset posto ukupnog parkirališnog prostora mora biti osigurano za osobe s invaliditetom. Često je i to malo, a ako ga koriste i oni kojima nije namjenjeno, problem je još veći.

'700 kuna je novčana kazna za vozače koje zlouporabe znak pristupačnosti', kaže Dubravko Šlibar, pomoćnik načelnika za preventivu u cestovnom prometu.

>> Sud ga po načelu 'oko za oko' osudio na paralizu!

Dodatnih 300 kuna iznosi premještanje vozila paukom. Dogodi li se prekršaj dvaput, poništava se znak.

'Ono što doista ne želimo je to da se znak pristupačnosti tretira kao znak za besplatno parkiranje', kaže Zuzana Holi Radolović. Pravo na oznaku ima gotovo pola milijuna Hrvata. Uz brojne prekršaje, broj korisnika je nažalost puno, puno veći.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene