Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zločin rezultirao invaliditetom

Sud ga po načelu 'oko za oko' osudio na paralizu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saudijski je sud jednom 24-godišnjaku, prema načelu 'oko za oko', izrekao kaznu podvrgavanja kirurškoj paralizi zato što je prije deset godina počinio zločin koji je reuzultirao žrtvinim invaliditetom.

Amnesty International osudio je u srijedu odluku saudijskog suda da se jednog mladića kiruškim putem paralizira kao kaznu za zločin koji je počinio prije deset godina, a koji je rezultirao time da je žrtva ostala invalid, vezana za kolica.

Pročitajte i ovo Saudijska Arabija Ministarstvo obrane Europska država nastavila je plaćati milijune na saudijski račun usred najvećeg korupcijskog skandala u povijesti KB Sveti Duh Pravomoćna presuda Sud odlučio: Otkaz patologu nakon skandala na Svetom Duhu bio je nezakonit

Organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu priopćila je da je Ali al-Havaher (24) navodno proveo 10 godina u zatvoru čekajući da ga kiruškim putem paraliziraju ako njegova obitelj ne isplati žrtvi milijun saudijskih rijala (270.000 američkih dolara).

>> Saudijska Arabija šalje 1.200 osuđenika na smrt da se bore protiv Assada u Siriji

Saudijske novine Gazette izvijestile su prošloga tjedna da je Havaher izbo nožem u leđa prijatelja iz djetinjstva tijekom svađe prije deset godina, koji je nakon toga ostao paraliziran od struka na dolje.

Saudijska Arabija primjenjuje islamski šerijatski zakon, koji za zločine dopušta kaznu "oko za oko", ali također dopušta žrtvama da oproste osuđenicima u zamjenu za novac. "Paralizirati nekoga kao kaznu za zločin predstavlja mučenje", rekla je Ann Harrison iz Amnestyja.

Dnevnik al-Hajat na arapskom jeziku prenio je izjavu Havaherove majke (60) koja je rekla da je njezin sin imao 14 godina u vrijeme kada je počinio zločin. Također je rekla da je žrtva zatražila dva milijuna rijala u zamjenu za oprost njezinu sinu te da je kasnije smanjila iznos na milijun rijala. "Ali mi nemamo ni desetinu tog iznosa", kazala je ona.

Al-Hajat je objavio da neimenovani filantrop pokušava prikupiti novac, ali nije poznato koliko je preostalo vremena prije provođenja kazne nad Havaherom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene