Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poduzetničku hrabrost pokazale su tri ambiciozne pulske studentice. Osnovale su vlastitu tvrtku koja izrađuje projekte za povlačenje novca iz fondova Europske unije.


U sklopu redovitih nastavnih obveza studenti se uključuju u rješavanje praktičnih problemskih zadataka. Na edukaciji o EU projektima djevojke su briljirale. Logičnim slijedom, uz podršku profesora i sudentskog poduzetničkog inkubatora, dogodio se sad već uhodan konzultantski posao.

Vezani članci Ivica Puljak Puljak povlači prve poteze u Gradu: Odsad nema zapošljavanja u gradskim tvrtkama, osim u hitnim situacijama Bistro Punkt u Puli zapošljava osobe s invaliditetom (Video: Dnevnik Nove TV) Pula: Vlasnica malog bistroa je poslodavac godine za osobe s invaliditetom

Poslovnu priliku iskoristile su prije kraja studija. A u samo nekoliko mjeseci stvorile uspješnu tvrtku. Poslove su međusobno podijelile. Organizacija, financije i marketing. No u projekte koji će donijeti novac ulažu zajednički trud.

>> Konačno stižu DOBRE VIJESTI za nezaposlene mlade ljude

"Ima loših i dobrih trenutaka, loših i dobrih dana tako da u biti ne mogu izdvojit. Zanimljivo je, svaka je tema zanimljiva", kaže Nada Katić. Da bi uopće projekt bio uspješan mora biti inovativan. Kreativnost je sastavni dio posla.

"Popričamo o tome što ćemo dalje razrađivati, tijekom dana krenemo istraživati natječaje, prijavljujemo se klijentima", pojašnjava Nada.

"Najteže je zapravo par dana prije nego što je potrebno predati projekt, ono kad je strka zbrka i napetost da li će se sve stići, ali zapravo smo dobro organizirane", kaže Kristina Rabar.

U svoj tim uključile su i zaposlile još troje studenata. Paolo će dizajnirati web stranicu, logo i napraviti reklamni materijal. Sretni što već među studentima imaju prave poduzetnike, profesori su velika podrška. A tvrtka izvor novih saznanja.

"Potpora su u smislu dostavljanja raznoraznih informacija o nekim aktivnostima s područja o EU fondovima, ja bih rekao da je ovo jedna win-win kombinacija", ističe Robert Zenzerović, voditelj studentskog poduzetničkog inkubatora.

Iako su mlade, one imaju jasne ciljeve. Ovo je, kažu, tek početak. "Za pet godina ćemo imati barem deset zaposlenika i bit ćemo vrlo uspješna konzultantska tvrtka u Hrvatskoj", kaže Kristina. Znanje i upornost ističu kao najvažnije faktore uspjeha. A mladima bez posla poručuju da se aktiviraju, razmišljaju i ne čekaju da im prilika pokuca na vrata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook