Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tražena roba

Evo kako se osigurati od krađe bicikla!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrepčanin Mihael Minđek ostao je prije nekoliko dana bez svoga bicikla vrijednog 3 tisuće kuna.

Bicikl mu je ukraden kod bazena Mladosti, a cijeli je slučaj predao policiji. No, nade u pronalazak njegovog ukradenog bicikla vrlo su male, posebice gleda li se vrijednost 'ulova' koji je završio u rukama nepoštenih građana. Procvat krađa bicikla zagrebačka policija očekuje ovog proljeća, a kako i ne bi kad je prosječna cijena bicikla 1.500 kuna, a neki modeli stoje gotovo 60.000 kuna. Bicikli je postao poželjno prijevozno sredstvo, pa su i krađe sve češće. Ukradeni bicikli često se prodaju po oglasnicima, pa nerijetko vlasnici povoljno kupljenih bicikla ustvari imaju u svom posjedu 'vruću robu'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ulovili ih Dvojac provalio u hotel kod Opatije, odale ih kamere: Kod jednog pronađen i kokain Ilustracija Potraga za kradljivcem Ukrali Mercedes, vozili se njime dva tjedna, a onda ga se odlučili riješiti: Nije sve išlo po planu

>> Oprez pri odabiru: Kupnja bicikla ispod 1.500 kuna je veliki rizik

'Mnogi građani sjednu na bicikl kako bi skoknuli do prodavaonice, pošte i slično, a upravo će to biti trenutak koji će zbog krađe dugo pamtiti', smatra zagrebačka policija poručujući da se najviše krade na ulicama, ali i iz šupa, sa stubišta, iz zatvorenih i slabo osiguranih podrumskih prostorija. U 2009. godini policija je evidentirala 411 krađa, a lani je ukraden 801 bicikl. Od toga je pronađeno 25 posto ukradenih bicikla. Sve se češće 'vruća roba' nudi u oglasnicima.

Lov na kradljivce osim policije provodi i udruga Moj bicikl, koja na svojim web-stranicama ima svojevrsnu tjeralicu. 'Tu nam ljudi prijavljuju krađu svog bicikla. U deset godina temeljem 'tjeralice' pronašli smo samo pet bicikla - podaci su Udruge 'Moj bicikl'. Policija upozorava građane da ne kupuju bicikle bez računa, a sumnjive ponude za kupnju obavezno prijave.

'Bicikl treba fotografirati, zabilježiti njegove karakteristike, a ako nema brojeva na okviru bicikla, odvezite ga bravaru da unese neki karakteristični prepoznatljiv broj i znak', savjetuje policija. Kako niti jedna osiguravajuća kuća ne prodaje police osiguranja bicikla od krađa, na samim je vlasnicima maksimalno se pobrinuti da njihov bicikl ne završi u rukama lopova. Biciklistički stručnjaci također upozoravaju na nekoliko mjera zaštite od krađa:

1. Bicikl osigurajte kvalitetnim lancima, ako je potrebno i uporabom više njih. Uporaba lanaca s lokotima te klasičnim brojčanim bravama ne otežava posao lopovima koji ovaj način zaštite vrlo lagano 'prepile'. Lanac treba biti od čvrstog metala, po mogućnosti čelične sajle

2. Čuvajte račun o kupnji bicikla radi dokaza vlasništva u slučaju krađe

3. Bicikl uvijek ostavljajte u vašem vidokrugu koliko je god to moguće

4. Ne zaboravite osigurati lance i kotače koje kradljivci paš poput siceva vole krasti

5. Krađu bicikla prijavite policiji, bez obzira na rezultat njihove potrage (Agencija VLM)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene