Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nekoliko savjeta

Evo čega se preporuča starijim osobama tijekom hladnoće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo zdravlja uputilo je upozorenje rizika za starije osobe u Hrvatskoj radi hladnoće.

Referentni centar Ministarstva zdravlja RH za zaštitu zdravlja starijih osoba izradio je upozorenje rizika za starije osobe u Hrvatskoj radi hladnoće.

Pročitajte i ovo Valentin Crljenko i Katarina Jusić Mezga Snijeg donio probleme Teretni kamioni unatoč zabrani izišli na staru cestu: "Pojedinci se ne pridržavaju pravila, pa se događaju nezgode" Vožnja po snijegu Sigurnost na prvom mjestu Policija poslala upozorenje zbog uvjeta na cestama: "Povećana je opasnost prometnih nesreća"

Starije osobe radi sniženog bazalnog metabolizma te fizičke neaktivnosti i promjena u organima i organskim sustavima tijekom starenja pripadaju rizičnoj skupini posebno osjetljivoj na niske temperature, stoji u upozorenju.

Preporuča se izbjegavati izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima, na prvom mjestu srčanim starijim bolesnicima, kao i onima oboljelim od respiratornih bolesti. Odjeća treba biti slojevita i ne preuska. Vanjski sloj trebao bi biti nepropustan na vjetar i vlagu.

Izlazak po hladnoći treba izbjegavati, ali ako se ipak mora izlaziti, iz Ministarstva upućuju da se tijelo dodatno zaštiti kapom, rukavicama i šalom, radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka. Obuću visokih potpetica također bi trebalo izbjegavati.

'Međutim, ako primijetite povećano znojenje, potrebno je smjesta presvući vlažnu odjeću koja uzrokuje gubitak topline te se osloboditi suvišne odjeće', piše Ministarstvo. Ukoliko se, prilikom boravka na zraku, pojavi drhtavica, to je znak da se potrebno brzo vratiti u zatvoren prostor.

Trebalo bi, također, izbjegavati i teži fizički rad na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje i ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama.

>> Padne li snijeg s vašeg krova, platit ćete kaznu

Radi prevencije mogućih padova i lomova, iz Ministarstva upozoravaju kako bi se trebalo izbjegavati hodanje po zaleđenoj površini. Nužno je piti i tekućinu u obliku toplih napitaka, ali istodobno izbjegavati alkohol i kofein.

Preporuča se i imati termostat u kući i pratiti temperaturu, obzirom da starije osobe tijekom starenja gube osjećaj promjene temperatura.

'Starije osobe sklone oticanju nogu zimi trebaju paziti na ponašanje življenja, koje im pogoršavaju poteškoće. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje, osobito prekriženih nogu. U slučaju pojave simptoma poput trnjenja te gubitka osjeta, treba potražiti pomoć svoga liječnika obiteljske medicine', kažu u upozorenju.

'U vrijeme hladnih mjeseci nužno je kontaktirati učestalije stariju osobu koja mora uvijek uz sebe posjedovati svoje osobne podatke, ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe kojoj se može javiti o toj starijoj osobi', zaključuje Ministarstvo zdravlja svoje upozorenje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene