Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pohvala Plenkoviću

Europska židovska udruga pozvala splitske gradske čelnike da osude antisemitizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska židovska udruga izrazila je zabrinutost zbog događaja na lokalnim izborima, odnosno zbog antisemitske izjave Bojana Ivoševića i snimke novog gradonačelnika Splita Ivice Puljka na kojoj je vidljivo da je u mladosti pjevao ustaške pjesme. U priopćenju ističu da bi u "mnogim slučajevima, takvo ponašanje rezultiralo povlačenjem te osobe iz javnog života".

Uz to, pozvali su gradonačelnika i zamjenika da njihov grad usvoji definiciju antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust. Pohvalili su izjave Andreja Plenkovića i Davora Božinovića u kojima osuđuju takva ponašanja.

Pročitajte i ovo Ministar Božinović pozvao je Bojana Ivoševića da da ostavku Policajac u sačekuši? Božinović pozvao Puljkova zamjenika na radikalan potez: "Uvijek kad im nešto propadne za to prozivaju splitsku policiju..." Ivošević i Puljak Objavio na Fejsu Puljak: Napadnut je dogradonačelnik Ivošević, slučaj prijavljen policiji

Međunarodni savez za sjećanje na holokaust - IHRA okuplja vlade i stručnjake radi jačanja, unapređenja i poticanja obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu diljem svijeta te provedbe obveza iz Deklaracije iz Stockholma usvojene 2000.

Pravno neobvezujuću Radnu definiciju antisemitizma IHRA je pak usvojila na plenarnoj sjednici 2016. u Bukureštu i od tada su definiciju usvojile ili odobrile brojne zemlje i vladina tijela.

Definicija glasi: "Antisemitizam je određeno poimanje Židova koje se može iskazivati kao mržnja prema njima. Postoje usmena, pismena i fizička izražavanja antisemitizma koja su usmjerena prema Židovima ili nežidovima i / ili prema njihovoj imovini, ustanovama židovske zajednice te židovskim vjerskim objektima".

Velika zabrinutost zbog antisemitskih ispada u Splitu

U otvorenom pismu što ga je potpisao osnivač i predsjednik Europske židovske udruge rabin Menachem Margolin istaknuto je da su s velikom zabrinutošću pratili događaje u Hrvatskoj uslijed netom završenih lokalnih izbora.

"U vrijeme rastućeg antisemitizma u Europi, nije čest slučaj da u drugom najvećem gradu jedne države članice EU-a, osobe koje su imale antisemitske ispade ili pronacističke ekscese budu izabrane na dvije vodeće funkcije", stoji u pismu.

Jer, kako je navedeno, "ako to nije dovoljno loše, ovakvo je ponašanje u stvari opravdano, a incident novoizabranoga gradonačelnika Splita koji pjeva ustašku pjesmu dovoljno zabrinjava".

Dodaje se kako je činjenica da taj isti gradonačelnik (Ivica Puljak) tada nastoji braniti svoga zamjenika (Bojan Ivošević) koji se posvetio raspravama zagovarajući neonacističku ideologiju te opravdava njegov čin, "duboko zabrinjavajući presedan čak i uzimajući u obzir razmjere modernog antisemitizma na koje smo upravo ukazali diljem europskog kontinenta".

IHRA pozdravlja reakciju premijera Plenkovića i ministra Božinovića

"Pozdravljamo hrabru i brzu osudu takvoga ponašanja koju je uputio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, kao i osudu potpredsjednika Vlade Davora Božinovića obojice (Puljka i Ivoševića) u izbornoj noći", istaknuto je u pismu.

Navedeno je kako je ipak ponašanje novoizabranih čelnika grada Splita "neshvatljivo, jer unatoč tome što nude javnu ispriku, ne razumiju opasnosti takva ponašanja u javnom prostoru u zajednici europskih zemalja".

Kako je istaknuto, u mnogim slučajevima, takvo bi ponašanje rezultiralo trenutačnim povlačenje te osobe iz javnog života, a također, nužna je nulta tolerancija na bilo kakvo izražavanje antisemitskih i pronacističkih stajališta, stavova i ideja.

Europska židovska udruga smatra da bi usvajanje IHRA definicije antisemizitma u Splitu "bilo prikladno podvlačenje linije pod ovaj incident."


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene