Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova pravila za deklaracije

Odzvonilo muljanju na deklaracijama: ''Često s prednje strane vidimo - domaće, slavonsko, a onda se okrene na sitna slova...''

Aktualno Galerija Nova pravila za deklaracije na hrani - 4 Nova pravila za deklaracije na hrani - 4 Foto: DNEVNIK.hr Nova pravila za deklaracije na hrani - 3 Nova pravila za deklaracije na hrani - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nova pravila za deklaracije na hrani - 1 Nova pravila za deklaracije na hrani - 1 Foto: DNEVNIK.hr Biljana Borzan Biljana Borzan Foto: DNEVNIK.hr +4 Tomislav Sokol Galerija 1/9 >>
Europska unija uvodi promjene na deklaracijama prehrambenih proizvoda radi jasnijeg označavanja podrijetla hrane. Više neće biti moguće velikim slovima napisati domaća proizvodnja, a na poleđini ambalaže jedva vidljivim slovima otisnuti podrijeklo sirovine izvan Europske unije.

Europarlametarci žele da se na deklaracijama prehrambenih proizvoda jasno istakne ne samo gdje je proizveden već i odakle dolazi sirovina, primjerice meso.

Zemlja podrijetla trenutačno se obavezno piše na svježem i smrznutom mesu, ribi te jajima. To se želi proširiti i na druge proizvode za koje je sada dovoljna oznaka ''proizvedeno u EU''.

''Često vidimo natpis s prednje strane velikim vrištećim slovima domaće, slavonsko, dalmatinsko, a kada se okrene na deklaraciju onim sitnim slovima, koja po zakonu moraju biti barem tri milimetra, ali to je jako malo, piše da je sirovina iz Mađarske, Španjolske'', kaže zastupnica u europskom parlamentu Biljana Borzan.

Kraj mikroskopskima slovima na deklaraciji

Jedan od proizvoda koje ističu hrvatski zastupnici je med. ''Dovoljno je napisati da je nešto mješavina meda iz Europske unije i van Europske unije, a to po našem mišljenju nije dovoljno. Želimo da se vrlo jasno naznači iz koje zemlje dolazi med, ali isto tako koji je omjer toga koji dio dolazi iz Europske unije, a koji dio dolazi van država Unije'', ističe europarlamentarac Tomislav Sokol.

Kraj dolazi i mikroskopskoj veličini slova u označavanju hrane. ''Podaci koji su vezani uz bitne karakteristike hrane moraju biti ne samo na poleđini omota ili ambalaže, nego i na prednjoj strani'', kaže Sokol.

Radi se i na uvođenju jedinstvene jasne i lako pregledne europske oznake za zdravu hranu radi lakšeg i bržeg odabira između dva slična proizvoda.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.

Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene