Obavijesti Video Pretražite Navigacija

EU prihvatio hrvatski projekt prevođenja dječjih knjiga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisja prihvatila je projekt prevođenja dječjih knjiga po kojem će se jedna bengalska dječja knjiga tiskati na hrvatskom, slovenskom i talijanskom, a hrvatska, slovenska i talijanska na bengalskom jeziku, priopćio je Hrvatski savez za esperanto (HSE).

HSE napominje da će se knjige dodijeliti osnovnim školama u tim zemljama, a učenici će o knjigama pisati radove koji će biti nagrađeni.

Pročitajte i ovo Isaac Herzog, predsjednik Izraela Otkrio u intervjuu VIDEO Na tijelu mrtvog borca Hamasa pronađena knjiga Mein Kampf: "Proučavao je Hitlerovu ideologiju da mrzi i ubija Židove" Diplomatski pečat - sasvim osobno Tjedan Sveučilišta u Zagrebu "Diplomatski pečat – sasvim osobno": Knjiga koja govori o putu Hrvatske kroz 130 priča diplomata, političara i profesora

Hrvatski projekt prevođenja dječjih knjiga prihvatio je specijalni fond Europske komisije EACEA Culture koji će ga financirati s 64.000 eura.

Projekt će se provoditi od svibnja 2008. do svibnja 2010., a partneri Samatat Sanstha iz Kalikate, Inter-kulturo iz Maribora i Edistudio iz Pise u svom će se radu koristiti esperantom kao jezikom na koji će biti prevedene sve knjige. S esperanta bengalski će partner prevesti hrvatsku, slovensku i talijansku knjigu na bengalski. Hrvatski izdavač će s esperanta bengalsku knjigu prevesti na hrvatski, a slovenski na slovenski jezik.

"Projekt se temelji na dosadašnjem radu HHSE-a koji je s esperanta hrvatsko remek-djelo za djecu 'Čudnovate zgode šegrta Hlapića' Ivane Brlić-Mažuranić uz pomoć svojih partnera tiskao na japanskom, perzijskom i bengalskom jeziku, a 2008. u Hanoju priprema vijetnamsko izdanje popularnog 'Hlapića'", navodi se u priopćenju.

U Hrvatskoj projekt vodi Spomenka Štimec, u Indiji poznati jezikoslovac Probal Dashgupta, u Sloveniji idejni začetnik projekta Zlatko Tišljar, a u Italiji Brunetto Casini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene