Obavijesti Video Pretražite Navigacija
hrvatsko krivosuđe

Schumacheri istjerani iz svoje kuće na Viru zbog duga bivšeg vlasnika: "Naš hrvatski san je gotov. Boli me, ali ne ljutim se ni na koga"

Ernst i Erna Schumacher (Foto: Dnevnik.hr)
Ernst i Erna Schumacher (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Erna Schumacher (Foto: Dnevnik.hr) Erna Schumacher (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ernst i Erna Schumacher (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Erna i Ernst Schumacher deložirani su u srijedu iz kuće na Viru koju su kupili još 2006. godine za 47 tisuća eura, no zbog duga bivšeg vlasnika i hrvatskog pravosuđa iz nje su sudski istjerani. Kuća je pripala Branimiru Petraviću koji ju je na dražbi kupio za 10 tisuća eura.

"Naš hrvatski san je gotov. Boli me, ali nisam ni na koga ljuta. Ali sam tužna što je sve ovako završilo", rekla je Erna Schumacher, Njemica koja je zajedno sa suprugom Ernstom jutros deložirana iz kuće na Viru.

Pročitajte i ovo Liječnici, Ilustracija - 3 Zbog robovlasničkih ugovora Poražavajući podaci: Oko 1500 liječnika u opasnosti je od ovrhe Luka Lulić, ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Usred sezone Sudske troškove i troškove ovrhe Zavoda za hitnu medicinu platit će porezni obveznici: "Našlo se nekakvo rješenje"

Riječ je o kući koju su Schumacheri kupili još 2006. godine od Josipa Gržete, platili mu traženih 47 tisuća eura i preko odvjetnika pokrenuli postupak legalizacije. I taman kad su kućicu od 50-ak četvornih metara uspjeli legalizirati i kad su podnijeli zahtjev za upis u zemljišne knjige, istog je dana pokrenuta ovrha Gržete, u stvarnosti bivšeg, ali za sud još aktualnog, vlasnika te kuće. 

Iako je i Gržeta na sudu posvjedočio da kuća od 2006. nije njegova, već da je u vlasništvu Schumacherovih, sud to nije uvažio već je ona prodana na dražbi kako bi se namirio Gržetin dug. Kupio ju je Branimir Petravić iz Kutine za 10 tisuća eura. Iako su mu Schumacheri nudili 20 tisuća eura da kuća ostane u njihovu vlasništvu, Petravić na to nije htio pristati, već traži 47 tisuća eura

Nada Landeka, tajnica udruge Veronika Vere, koja pokušava pomoći Schumacherima, kaže da se radi o presedanu u hrvatskom pravusuđu. 

"Erna i Ernst Schumacher, njemački državljani, s punim su povjerenjem angažirali agenciju za prodaju nekretnina koja je imala sjedište u Njemačkoj, a koja je angažirala odvjetnika iz Zadra koji je trebao srediti kompletnu pravnu dokumentaciju za stjecanje vlasništva. Međutim, grubo su prevareni i rješavali su vlasništvo nekoliko godina. Nakon što su uspjeli riješiti dokumentaciju, legalizirali su objekt koji je bio bespravno sagrađen. Nakon što su uspjeli ishoditi legalizaciju, istog dana kad su podnijeli dokumentaciju u zemljišne knjige, iako je i prije bilo vidljivo da su se dva puta pokušavali uknjižiti, zabilježena je i ovrha protiv druge osobe. Ne protiv njih jer oni nisu ništa dugovali, nego protiv Josipa Gržete. U tom postupku prvo je protiv njega bio pokrenut postupak ovrhe na novčanim sredstvima, a potom je promijenjeno na nekretninama, kad su oni sve lijepo riješili i legalizirali", kaže Landeka.

Iako je Petrović, koji je kuću kupio na dražbi, pokrenuo postupak ovrhe protiv Gržete, sutkinja Dubravka Novaković dopisom ga je uputila da zapravo treba ovršiti Schumachere. "Dosad takvo što nisam vidjela u sudskoj praksi, a ni u Ovršnom zakonu. Sutkinja je bila dužna odbiti rješenje o ovrsi i obrazložiti zašto se ne može provesti postupak predaje u posjed Gržete. U tom bi slučaju morala priznati da su Schumacheri vlasnici kuće, što je i znala", kaže Landeka. 

Ovrha je protekla mirno iako se pred kućom okupilo nekoliko prijatelja Schumacherovih i članova udruge Veronika Vere. Schumacherovi su iznijeli dio svojih stvari i utovarili ih na kamion. Erna Schumacher pokušala je razgovarati s Petravićem, no bez uspjeha. "Mislila sam da ću moći s njim razgovarati, ali me nije želio ni pogledati", rekla je vidno potresena Erna Schumacher. Njezin je suprug situaciju podnio nešto bolje, no njihovih osmero djece najviše se brine za nju. "Moja djeca se boje za mene, kažu da će me to uništiti", rekla je Erna novinarima. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene