Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sustav prepoznavanja lica

Stručnjaci analizirali snimku i s velikom vjerojatnošću utvrdili: Na njoj je gotovo sigurno šef Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić!

Analiza sustavom za prepoznavanje lica
Analiza sustavom za prepoznavanje lica DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nadzorna kamera snimila susret Josipe RImac i Krunoslava Jakupčića Nadzorna kamera snimila susret Josipe RImac i Krunoslava Jakupčića Foto: DNEVNIK.hr Nadzorna kamera snimila susret Josipe Rimac i Krunoslava Jakupčića Nadzorna kamera snimila susret Josipe Rimac i Krunoslava Jakupčića Foto: DNEVNIK.hr +0 Analiza sustavom za prepoznavanje lica Galerija 1/3 >>
Nakon što je Dnevnik Nove TV ekskluzivno objavio snimku susreta Josipe Rimac i Krunoslava Jakupčića, nastalu četiri dana uoči uhićenja, šef Hrvatskih šuma tvrdi da on nije na snimci. Ali dokaze za to ne nudi. Dvoje sudskih vještaka koji su pregledali snimku utvrdili su - s velikom vjerojatnošću - da je na snimci doista Krunoslav Jakupčić.

Samo četiri dana uoči uhićenja našli su se u jednom zagrebačkom kafiću - državna tajnica Josipa Rimac, prvookrivljena u aferi vjetroelektrane, i osumnjičeni šef uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić. Njihov susret vidjeli su i svjedoci.

Pročitajte i ovo Josipa i Josip Pleslić Ljut zbog objave poruka Suprug Josipe Pleslić poslao pismo novinarima: "S nekima ćemo se suočiti u sudnici, a sud Božji bit će pravedniji" Slika nije dostupna AFERA VJETROELEKTRANE Bespovratni poticaji ''po babi i stričevima'': Bivša suradnica dvije nekadašnje Plenkovićeve uzdanice priznala krivnju, dobila je 10 mjeseci zatvora uvjetno

Unatoč snimkama i svjedocima iz Hrvatskih šuma sinoć su poručili da na snimci nije riječ o Krunoslavu Jakupčiću, a potom je pisanim putem reagirao i okrivljeni Jakupčić te također ustvrdio da se nije susreo s Rimac u kafiću.

"Točno je da gospodin Krunoslav Jakupčić svoje poslovne sastanke održava u službenim prostorijama društva Hrvatske šume d.o.o., pa tako i s gospođom Josipom Rimac, s kojom je posljednji poslovni sastanak održao u službenim prostorijama društva Hrvatske šume d.o.o. u veljači 2020. godine", navedeno je iz Hrvatskih šuma.

Istovremeno, PR krugovi nakon objave snimke počeli su plasirati imena osoba za koje su posumnjali da bi mogli biti na snimci, a slična su tjelesnog izgleda, no te su osobe bilo kakav susret s Josipom Rimac u tom kafiću zanijekale.

Jutros smo razgovarali i s odvjetnikom šefa uprave Hrvatskih šuma. Zanimalo nas je gdje se njegov klijent nalazio u sporno vrijeme, ako tvrdi da na snimci nije on. Telefonom nam je odgovorio da je tada bio sa kćeri kao suvozač u automobilu i da je išao po suprugu na posao, međutim dokaze koji bi demantirali snimku, kao ni svjedoke, nisu nam predočili.

Preliminarna analiza stručnjaka

Odvjetnik je htio dati izjavu, ali je nakon konzultacija s klijentom odustao. Snimku nadzornih kamera i jednu od snimaka Krunoslava Jakupčića nakon uhićenja stručno su analizirali i sudski vještaci, stručnjaci za forenzičku biometriju.

Prema provedenoj preliminarnoj analizi jednog od njih, koja je napravljena sustavom za prepoznavanje lica utemeljenom na karakterističnim točkama slike lica, rezultat pokazuje da se 84 % karakterističnih točaka slika lica preklapaju.

U smislu usporedbe stručnjak zaključuje kako se gotovo sigurno radi o Krunoslavu Jakupčiću. I drugi je vještak s velikom vjerojatnošću zaključio da se radi o šefu uprave Hrvatskih šuma. O svemu se, na naš upit, oglasio i USKOK. 

"Utvrđivat će se sve okolnosti predmetnog slučaja", naveo je USKOK. Kontaktirali smo i s odvjetnikom Josipe Rimac, koji je rekao da nema nikakve informacije u susretu okrivljenika.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene