Josipa Rimac, lani je, dok je još obnašala dužnost državne tajnice u Ministarstvu uprave, predala je svoj mobitel istražiteljima očito nesvjesna da bi im on, zbog poruka koje se na njemu nalaze, mogao poslužiti kao ključni dokaz njezine krivnje.

Galerija


Josipa Rimac je nekoliko dana prije uhićenja u svome automobilu pronašla prislušni uređaj. Nakon tog pronalaska, prema neslužbenim informacijama, najprije se obratila SOA-i, objavio je Jutarnji list.

Vezani članci Gabrijela Žalac i Josipa Rimac Kako se namještao državni kredit za vjetroelektrane? Josipa Rimac kod ministara lobirala za kredit, procurili SMS-ovi: "Otmite me" Provjereno: Tko je Toni Matas i zašto je umro? - 3 Bivši obavještajac dao iskaz USKOK-u pa pronađen mrtav: Provjereno istražuje je li se stvarno ubio čovjek koji je obožavao Karamarka, a Rimac ga je zvala brate

Zatim je "bubu" odnijela i u zagrebačku kriminalističku policiju, prijavljujući zapravo da ju netko protuzakonito nadzire.

Rimac očito nije pomišljala da ju nadzire policije jer nije obrisala inkriminirajuće dokaze. Tako je policija pronašla i oduzela dokazni materijal koji je poslužio istražiteljima za proširenje istrage protiv nje, ali i drugih ljudi koji su bili uključeni.

Poruke otkrivaju kako se lobiralo, ali i planiralo jedrenje

U transkriptima SMS poruka Josipe Rimac koje je također objavio Jutarnji list, može se pročitati kako je lobirala za kredit Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).

"Od jutra radim na HBOR-u, kontaktirala sam i Marića i Žalac", napisala je Milenku Bašiću.

"Daj ih pritisni danas da daju povećanje", odgovorio joj je Bašić te joj je, kada mu je rekla da ide u HBOR, napisao: "Moraš slomit Marića", piše Jutarnji.

Bašić je s Rimac razgovarao i o drugim ministrima pa spominje i Horvata koji se također navodno protivi kreditiranju. 

"Njega moramo svakako", pisao je Bašić Rimac.

U transkriptima dopisivanja može se pročitati kako su Rimac i Gabrijela Žalac dogovarale jedrenje.

"Bila sam s Ruškom i slažemo pakleni plan", napisala je Josipa Rimac.

"Idemo nas tri, možemo povesti Katu i Megi i isplovljavamo, ali nitko ne smije znati. Jednostavno moramo pobjeći, nas dvije smo sve smislile i brod i sve i nitko neće znati di smo. Bit će nam super."