Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ususret Međunarodnoj izložbi inovacija

Ekskluzivno pogledajte najnovije hrvatske izume!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deveta po redu Međunarodna izložba inovacija svečano će se otvoriti ovoga četvrtka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Inovacije su nešto po čemu je Hrvatska itekako prepoznata u svijetu pa ne čudi što će ovoga tjedna biti domaćin izložbe s više od 300 inovacija.
Razgovarali smo s inovatorima koji su nam ekskluzivno pokazali svoje inovacije koje će se moći vidjeti na samoj izložbi.

Pročitajte i ovo Opljačkana pošta, ilustracija Usred dana U popularnom trgovačkom centru maskirani razbojnici opljačkali zaposlenika pošte Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba - 3 Nova tehnologija Na ulicama uskoro novi niskopodni tramvaji: "Jedan košta kao manji dječji vrtić"

Led svjetiljka za noćni ribolov

Šime Zonjić s kolegama je izumio led svjetiljku za noćni ribolov. Prilikom izrade su, kaže, korištene najkvalitetnije led diode. A svjetiljka je vrlo otporna i može ići na dubinu do 5 metara.'Ribari ovu svjetiljku vide kao jednu inovaciju prije svega zato što neće trebati više koristiti standardnu plinsku svjetiljku i tegliti onu veliku bocu plina', kaže Zonjić.

Končar Hybrid Box

Iz Končarovog Instituta za elektrotehniku stiže Končar Hybrid Box. Radi se o sustavu koji Za proizvodnju struje, osim sunca i vjetra, koristi i vodik. Samo godina dana trebala je mladim znanstvenicima, koje predvodi doktor Mate Jelavić, da stvore Hybrid Box. 'Postoje već hibridna rješenja, ali na ovoj razini kompaktnosti koja je prenosiva na bilo koju lokaciju, još nismo vidjeli u svijetu da je netko ponudio', kaže Mate Jelavić.

'Biti inovativan, različit i brz na tržištu!'

Važnost inovacija ističe i predsjednik Uprave Končar Instituta za elektrotehniku Stjepan Car. 'Jedina politika gospodarskog razvoja je biti inovativan, biti različit, biti brz na tržištu. Jedini izlaz', naglašava Car.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene