Odavno SDP kao vladajuća stranka nije i najjača stranka. HDZ prvo mjesto stabilno drži mjesecima. Donosi to istraživanje DNEVNIKA NOVE TV CROBAROMETAR. No iza nas je mjesec u kojem su neke stranke izgubile svoje predsjednike.


 

HDZ PRVI, ORaH SE VRATIO NA DRUGO MJESTO

Vezani članci Slika nije dostupna CROBAROMETAR: Je li Vladi naštetio spor s Europskom komisijom? Slika nije dostupna Pala potpora Vladi, SDP-u i HDZ-u, raste pesimizam

Studeni je mjesec daljnjeg gospodarskog pada, izlaska Ruže Tomašić iz HSP-a dr. Ante Starčević, ali i mjesec pritvora Milana Bandića.

HDZ je i dalje prvi izbor s čvrstom potporom. Na političkoj sceni samo je došlo do smjene na drugom mjestu. ORaH je to mjesto preuzeo od SDP-a koji je opet treći. Donosi to istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar koje je proveo Ipsos puls od 1. do 15. studenog na 969 ispitanika.

HDZ u ovom trenutku uživa potporu 25,3 posto birača. I to stabilno mjesecima. ORaH je na drugom mjestu s potporom 18,5 posto ili jednim postotnim poenom više nego mjesec prije, a SDP se vratio gdje je bio mjesecima, na treće mjesto s padom na 17,5 posto.

HSP dr. ANTE STARČEVIĆ GUBITNIK MJESECA

Uz ove tri stranke, još je nekoliko stranaka koje bi mogle u nekoj od izbornih jedinca osvojiti samostalno koji mandat. HSS ima 3,3 posto potpore, Laburisti su na 3,2, a Bandićeva lista dobila bi 2,7 posto potpore birača.

Ivan Grubišić sa svojom listom uživa potporu od 2,6 posto, a BUZ je na 2,5 posto. HDSSB trenutačno ima potporu od 2,3 posto, a HSU predvodi stranke ispod 2 posto. HSU je na 1,9 posto, a isti postotak ima i Hrast. HSLS je na 1,7 posto, a HSP i Hrvatska zora su na 1,5 posto potpore. HNS ima potporu od 1,4 posto, HSP dr. Ante Starčević pao je na 0,7 posto, a mjesec prije imao je 2,4 posto. Reformisti Radimira Čačića su na 0,4 posto. Ostale stranke imaju potporu 1,9 posto, a neodlučnih je 9,5 posto birača.

HDZ-ova KOALICIJA I DALJE PRVI IZBOR BIRAČA

HDZ-ova koalicija trenutačno uživa potporu 30,3 posto birača, a SDP-ova je na 20,5 posto potpore. ORaH je na 19,4 posto potpore birača.

Ostale koalicije mogle bi imati važnu ulogu u postizbornom slaganju Vlade. Savez za Hrvatsku tako ima 4,2 posto potpore, a Laburisti su na 3,5 posto, dok Bandićeva lista osvaja 3 posto. Ostale stranke ili koalicije imaju potporu od 7,4 posto, a neodlučnih je 11,6 posto građana Hrvatske.

VLADA LOŠA, ALI KOALICIJA OSTAJE DO KRAJA

Vladinu politiku ne podupire 77 posto birača. Podupire je tek 19 posto, a ne zna 4 posto birača.

Istodobno 79 posto birača misli da će Vlada odraditi mandat do kraja, a u to ne vjeruje njih 16 posto, dok 5 posto ne zna.

SMJER LOŠ, A VLADI I SABORU ''DVOJKA''

Očekivano, pesimizam traje godinama i u ovom trenutku 85 posto birača smatra kako zemlja ide u lošem smjeru, da je smjer dobar smatra samo 11 posto. Ne zna njih 4 posto.

Vlada školskim ocjenama ima 'dvojku' ili ocjenu 2,01 kao i Hrvatski sabor s 1,89. Predsjednik ima 'trojku' ili ocjenu 2,98.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju