SDP se nakon mjesec dana vratio na drugo mjesto. Donosi to istraživanje Dnevnika Nove TV CROBAROMETAR, koje provodi agencija IPSOS PULS na 969 ispitanika. I to je među velikim strankama najzanimljiviji politički trenutak.


HDZ, SDP, ORaH

HDZ je i dalje na ''zacementiranih'' 25,4 posto, a jedini politički dobitnik mjeseca je SDP koji je sada na 20 posto, ali se vratio na drugo mjesto. Nakon nekoliko mjeseci pada, prvi put i istina mršav, ali politički rast.

ORaH završava listopad, kao i mjesec ranije, sa 17,8 posto. Zanimljivo, nakon mjeseci rasta ovo je drugi mjesec s istim rejtingom.

BANDIĆEVA LISTA, RUŽA TOMAŠIĆ, HDSSB I DUGO NITKO IZA NJIH

Da su danas izbori, Bandićeva lista bi imala 3,4 posto potpore, HSP dr. Ante Starčević 2,4 posto, a HDSSB 2,1 posto.

Slijede stranke koje bi teško ili nikako samostalno vidjele Markov trg. Laburisti su na 1,8 posto, Hrvatska zora na 1,7 posto, a HSU na 1,6 posto. HSP uživa potporu od 1,5 posto, a Blok umirovljenika je na 1,4 posto kao i HSS. HSLS ima 1,3 posto. Hrast je na 1,3 posto, a HNS 1,2, dok su reformisti na 0,6 posto. Ostale stranke kao IDS, Grubišićeva lista, SDSS ili Kerumova lista su na 2,3 posto, a neodlučnih je 12,6 posto birača.

HDZ-OVA KOALICIJA POBJEĐUJE - DOBIVA LI VLAST?

Da su danas izbori, HDZ-ova koalicija bi imala 31,7 posto, a vladajuća 22,5 posto potpore. Istodobno, ORaH bi, da su danas izbori, imao 18,9 posto potpore birača.

TKO BI ODLUČIVAO O NOVOJ VLASTI?


Bandićeva lista imala bi 4,7 posto birača, a Savez za Hrvatsku 4 posto, dok bi laburisti imali 2,4 posto, a reformisti 1,6 posto. Ostale stranke imale bi 2,5 posto, a neodlučnih birača je 11,3 posto.

PESIMISTIČNA HRVATSKA

Smjer Hrvatske je loš i to misli 83 posto birača, a suprotno smatra 13 posto. Ne zna njih 5 posto.

VLADA JE LOŠA, ALI...

Vladinu politiku ne podupire 74 posto birača, a podupire njih 19 posto. No prvi je to mjesec u kojem je porasla potpora politikama Vlade, a pao je broj onih koji ne odobravaju Vladine politike.

POLITIČARI VEĆINOM IZGUBILI POPULARNOST

O predsjedniku Josipoviću pozitivan dojam ima 62 posto birača. O Mireli Holy 57 posto. A o kandidatkinji HDZ-a Kolindi Grabar Kitarović njih 48 posto.

Pozitivan dojam o Josipu Leki ima 41 posto birača. O Ruži Tomašić 38 posto, a o Vesni Pusić 28 posto birača. O Zoranu Milanoviću pozitivan dojam ima 26 posto birača, a o Tomislavu Karamarku njih 23 posto.

NAPOMENA

Ovo je istraživanje provedeno u prvih 15 dana listopada i ne obuhvaća posljednje događaje kao što su uhićenje Milana Bandića ili službeni početak kampanje Milana Kujundžića. Stoga će u sljedećem mjesecu biti jasnije što građani misle o Milanu Bandiću, ali i Milanu Kujundžiću.

Vezani članci Natpis zabrane za SDP Na vrata restorana zalijepio zabranu ulaska za - SDP. Oglasio se i Arsen Bauk: "Idem po kokice i gledat ću kako me premijer brani" Gari Cappelli - 2 HDZ-ov Gari Cappelli napada utvrdu Zlatka Komadine: Aktualni SDP-ov župan nikada nije morao u drugi krug

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook