Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crobarometar Dnevnika Nove TV

Ekskluzivno: HDZ prvi, SDP opet drugi izbor Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP se nakon mjesec dana vratio na drugo mjesto. Donosi to istraživanje Dnevnika Nove TV CROBAROMETAR, koje provodi agencija IPSOS PULS na 969 ispitanika. I to je među velikim strankama najzanimljiviji politički trenutak.

HDZ, SDP, ORaH

HDZ je i dalje na ''zacementiranih'' 25,4 posto, a jedini politički dobitnik mjeseca je SDP koji je sada na 20 posto, ali se vratio na drugo mjesto. Nakon nekoliko mjeseci pada, prvi put i istina mršav, ali politički rast.

ORaH završava listopad, kao i mjesec ranije, sa 17,8 posto. Zanimljivo, nakon mjeseci rasta ovo je drugi mjesec s istim rejtingom.

BANDIĆEVA LISTA, RUŽA TOMAŠIĆ, HDSSB I DUGO NITKO IZA NJIH

Da su danas izbori, Bandićeva lista bi imala 3,4 posto potpore, HSP dr. Ante Starčević 2,4 posto, a HDSSB 2,1 posto.

Slijede stranke koje bi teško ili nikako samostalno vidjele Markov trg. Laburisti su na 1,8 posto, Hrvatska zora na 1,7 posto, a HSU na 1,6 posto. HSP uživa potporu od 1,5 posto, a Blok umirovljenika je na 1,4 posto kao i HSS. HSLS ima 1,3 posto. Hrast je na 1,3 posto, a HNS 1,2, dok su reformisti na 0,6 posto. Ostale stranke kao IDS, Grubišićeva lista, SDSS ili Kerumova lista su na 2,3 posto, a neodlučnih je 12,6 posto birača.

HDZ-OVA KOALICIJA POBJEĐUJE - DOBIVA LI VLAST?

Da su danas izbori, HDZ-ova koalicija bi imala 31,7 posto, a vladajuća 22,5 posto potpore. Istodobno, ORaH bi, da su danas izbori, imao 18,9 posto potpore birača.

TKO BI ODLUČIVAO O NOVOJ VLASTI?


Bandićeva lista imala bi 4,7 posto birača, a Savez za Hrvatsku 4 posto, dok bi laburisti imali 2,4 posto, a reformisti 1,6 posto. Ostale stranke imale bi 2,5 posto, a neodlučnih birača je 11,3 posto.

PESIMISTIČNA HRVATSKA

Smjer Hrvatske je loš i to misli 83 posto birača, a suprotno smatra 13 posto. Ne zna njih 5 posto.

VLADA JE LOŠA, ALI...

Vladinu politiku ne podupire 74 posto birača, a podupire njih 19 posto. No prvi je to mjesec u kojem je porasla potpora politikama Vlade, a pao je broj onih koji ne odobravaju Vladine politike.

POLITIČARI VEĆINOM IZGUBILI POPULARNOST

O predsjedniku Josipoviću pozitivan dojam ima 62 posto birača. O Mireli Holy 57 posto. A o kandidatkinji HDZ-a Kolindi Grabar Kitarović njih 48 posto.

Pozitivan dojam o Josipu Leki ima 41 posto birača. O Ruži Tomašić 38 posto, a o Vesni Pusić 28 posto birača. O Zoranu Milanoviću pozitivan dojam ima 26 posto birača, a o Tomislavu Karamarku njih 23 posto.

NAPOMENA

Ovo je istraživanje provedeno u prvih 15 dana listopada i ne obuhvaća posljednje događaje kao što su uhićenje Milana Bandića ili službeni početak kampanje Milana Kujundžića. Stoga će u sljedećem mjesecu biti jasnije što građani misle o Milanu Bandiću, ali i Milanu Kujundžiću.

Pročitajte i ovo Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković? Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene