Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više neće trpjeti uznemirujuće prizore

''To je podsjećanje na sve ono što smo mi proživjeli''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što smo prošloga tjedna izvijestili o kostima njemačkih vojnika koje puna tri mjeseca vire pokraj mjesne crkve u Lovasu, mjerodavne službe konačno su reagirale.

U Lovas je stigao tim za ekshumaciju. Kosti će biti uklonjene i dostojno pokopane, a mještani Lovasa više neće trpjeti uznemirujuće prizore zbog kojih su neki prestali dolaziti na misu.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuju se detalji Na požarištu pronađene kosti nepoznate osobe, vlasnica kuće nije dojavila da gori Slika nije dostupna Posmrtni ostaci Rus čuvao kosti njemačkih vojnika iz Drugog svjetskog rata

U crkvenom dvorištu zabrujali su bageri. Samo 40 centimetara ispod zemlje krilo se groblje iz Drugog svjetskog rata. Sve redom - njemački vojnici. ''To je katastrofa. I za ove i za one'', kaže Josipa Paša iz Lovasa.

Na kosti se naišlo tijekom građevinskih radova. Tri mjeseca stajale su otkrivene i uznemiravale lokalno stanovništvo. ''To je podsjećanje na sve ono što smo mi proživjeli jer proživjeli smo strahote'', kaže Marija Frančišković.

''Žrtve u Lovasu su bile velike, i Opatovcu, znate da ima 89 poginulih i ubijenih mještana Lovasa i Opatovca i na žalost još jednu osobu iz Opatovca nisu pronašli'', kaže Tanja Cirba, načelnica Općine Lovas (HDZ).

Čekao se dogovor s Njemačkom koja o svom trošku provodi istraživanja i premještanja posmrtnih ostataka svojih vojnika. Iako je Ministarstvo branitelja suglasnost za iskapanja dalo još u prosincu, sve se oduljilo.

''Ministarstvo hrvatskih branitelja je, sukladno svojim ovlastima, stupilo u direktni kontakt s predstavnikom Njemačkog saveza za skrb o vojnim grobljima kako bi ukazalo na potrebu žurnog postupanja...'', poručili su.

Iskapanja su počela u petak ujutro i otkrila najmanje deset vojnika. Pronađeni su sa streljivom, osobnim stvarima i pločicama oko vrata.

Mještani odahnuli

Zbog blizine srijemskog fronta na ovom je području stradao velik broj njemačkih vojnika. Kasnije su pronalaženi u podrumima, na oranicama. Dio njih je ekshumiran i pokopan ovdje na mjesnom groblju. Dolaskom ekipe za ekshumaciju, mještani su odahnuli.

''Vjerujem da će i njima biti puno lakše, biti će sve opet izravnato, neće biti više ovdje ničega takvoga i evo konačno da jednim dijelom završimo o ratu i da možemo govoriti o miru'', kaže župnik Željko Grigić.

''Dolazeći u crkvu ideš tražiti neki mir, a u biti si nemiran, žalostan. Nama je drago da je to sad riješeno'', kaže Marija Frančišković.

Kosti iz crkvenog dvorišta bit će trajno pokopane na njemačkom vojnom groblju u Zagrebu ili Splitu.
 
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene