Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MARUŠKA VIZEK O EURU

Ekonomski institut kritizira Vladu zbog uvođenja eura: "Prijete nam mnogi negativni rizici"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci s Instituta smatraju da uvođenje eura nosi mnoge negativne rizike, kao što je primjerice efekt zaokruživanja cijena.

S Ekonomskog instituta stižu kritike Vladi i HNB-u po pitanju uvođenja eura. Stručnjaci s Instituta smatraju da uvođenje eura nosi mnoge negativne rizike, kao što je primjerice efekt zaokruživanja cijena, što će dovesti do poskupljenja usluga.

Pročitajte i ovo Kalkulator za euro - 4 Kaos s preračunavanjem Slovenija ih je podijelila svakom kućanstvu, a mi samo 60.000: Starijoj populaciji zlata bi vrijedilo Euro na bankomatu JEDNOSTAVAN RAZLOG Zašto na bankomatima dobivamo stare novčanice eura: Hrvatska kovnica izdala je kovanice, a što je s "hrvatskim" euronovčanicama?

S druge strane, guverner Boris Vujčić poručuje da će pasti kamate na kredite te će Hrvatska, zbog ukidanja valutnog rizika, postati atraktivnija stranim ulagačima. Ministar financija Zdravko Marić kaže da je javna rasprava tek počela i da treba sagledati sve pluseve i minuse.

"Monetarna politika će se odreći vlastite odgovornosti jer ćemo morati fiksirati tečaj, a istovremeno nećemo moći usvojiti euro i ostvariti one neke benefite koje doista od usvajanja eura imamo. Ono što mislim da nam treba, ako ćemo usvajati euro, jest da se to dogodi što je prije moguće, ali da nam pritom izvršna vlast pokaže vjerodostojne dokaze da su oni u stanju garantirati da će ovaj dio fiskalnih kriterija biti u stanju ispuniti kroz tri, četiri godine u najboljoj mjeri", kazala je Maruška Vizek s Instituta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene