Stručnjaci s Instituta smatraju da uvođenje eura nosi mnoge negativne rizike, kao što je primjerice efekt zaokruživanja cijena.


S Ekonomskog instituta stižu kritike Vladi i HNB-u po pitanju uvođenja eura. Stručnjaci s Instituta smatraju da uvođenje eura nosi mnoge negativne rizike, kao što je primjerice efekt zaokruživanja cijena, što će dovesti do poskupljenja usluga.

Vezani članci Euro/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pitali smo kandidate na EU izborima jesu li za to da Hrvatska uvede euro i kada. Pogledajte što su nam odgovorili Ivan Vilibor Sinčić (Foto: Pixell) "Plenković uvodi euro da postane predsjednik Europske komisije"

S druge strane, guverner Boris Vujčić poručuje da će pasti kamate na kredite te će Hrvatska, zbog ukidanja valutnog rizika, postati atraktivnija stranim ulagačima. Ministar financija Zdravko Marić kaže da je javna rasprava tek počela i da treba sagledati sve pluseve i minuse.

"Monetarna politika će se odreći vlastite odgovornosti jer ćemo morati fiksirati tečaj, a istovremeno nećemo moći usvojiti euro i ostvariti one neke benefite koje doista od usvajanja eura imamo. Ono što mislim da nam treba, ako ćemo usvajati euro, jest da se to dogodi što je prije moguće, ali da nam pritom izvršna vlast pokaže vjerodostojne dokaze da su oni u stanju garantirati da će ovaj dio fiskalnih kriterija biti u stanju ispuniti kroz tri, četiri godine u najboljoj mjeri", kazala je Maruška Vizek s Instituta.