Obavijesti Pretražite Navigacija
Velika potražnja

Cijene nekretnina divljaju, najavljen i rast kamata. Ekonomski analitičar: "Moj okvirni savjet mladima i kupcima stanova..."

Ilustracija
Ilustracija Foto: Igor Kralj/Pixsell
Cijene nekretnina divljaju, posebno u Zagrebu i Rijeci. Europska središnja banka najavila je rast kamata, a od Nove godine ulazimo u eurozonu. Ekonomski analitičar Damir Novotny za DNEVNIK.hr predviđa što očekuje buduće kupce stanova i kuća. Poseban savjet ima za mlade koji čekaju nove APN-ove kredite.

Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita APN-ovi krediti su omogućeni do kraja sljedeće godine.

Mladi bračni parovi i svi oni koji ispunjavaju uvjete za subvencionirani kredit u očekivanju novog natječaja za kredite APN-a već pomalo prikupljaju potrebnu dokumentaciju i traže nekretninu koju si mogu priuštiti.

Cijene nekretnina odletjele su u nebo jer je potražnja velika, pogotovo kad je riječ o Zagrebu i Rijeci, navodi ekonomski analitičar Damir Novotny.

"Tržište stanova u nekoliko hrvatskih gradova je na vrhuncu i cijene su na vrhuncu. Potražnja za nekretninama je velika. Subvencija države stvorila je dodatnu potražnju. Istovremeno, ponuda stanova je slaba", rekao je.


Pročitajte i ovo Cijene stanova sve skuplje - 2 ''DOME, SLATKI DOME'' Čudnovata mjera, košta, a ne pomaže: Vladine subvencije dižu cijene stanova, upozoravaju i HNB i Ekonomski institut

"Nepovoljna je situacija za bilo koji mladi bračni par ili mladog čovjeka. Sad je manja briga rast kamatnih stopa od one koliko su previsoke cijene stanova. Te su cijene napuhane bez temelja", smatra Novotny.

"Savjetovao bih da potencijalni kupci stanova razmisle hoće li uopće sada kupiti stan ili neće jer su cijene nekretnina iznad realiteta", dodao je. Navodi kako su cijene realnije u manjim gradovima.

Potražnja bi se trebala smiriti, ali...

Novotny smatra da je u ovom trendu ulazak u eurozonu imao negativan učinak - novac iz sive ekonomije pokušao se preliti u nekretnine, pa je došlo do velike potražnje, a ponuda je bila slaba.

Pročitajte i ovo Dubravko Ranilović - 2 Velika potražnja i mala ponuda Cijene nekretnina divljaju, ali predsjednik Udruženja trgovaca nekretninama ima dobru vijest

"No, ta će se potražnja za stanovima smiriti nakon ulaska u eurozonu. Stanovi se u pravilu moraju kupovati na dugoročne kredite, kamatne stope će biti umjerene i neće rasti u narednim godinama. Cijene stanova moraju početi padati već u naredne dvije do tri godine", objasnio je.

Novotny smatra da se u ovom trenutku više isplati uzeti stan u zakup nego ga kupiti.

Pročitajte i ovo Ilustracija TEŠKE ZLOUPORABE Lovcima na nekretnine posebna meta je jedna skupina građana: Potpisuju opasne ugovore, a mnogi od njih pravdu nikada ne dočekaju

"Izrazito je nepovoljno sada kupovati stanove, rast kamatnih stopa neće utjecati na potražnju, nego suprotno", kazao je.

"Moj okvirni savjet mladima i kupcima stanova je da se strpe, štede i skupljaju novac za učešće. Tko ne mora - neka se ne zalijeće u kupovinu stana", zaključio je Novotny.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene