Dok sve poskupljuje, dok vrtoglavo rastu cijene kvadrata za stan, dok rastu cijene materijala za izgradnju kuće, raste i broj napuštenih kuća u slavonskim selima. Kolike su cijene kuća u Slavoniji, provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV.

Galerija Ulica u Slavoniji - 1 Ulica u Slavoniji - 2 Ulica u Slavoniji - 3 +0 Ulica u Slavoniji - 4

U Kapelni je niz od osam kuća koje zjape prazne, no u selu ih ima još puno. "Nemaš pravog susjeda, nemaš ništa. Uokolo je sve prazno i zaraslo. Prvi susjed je 200 metara i više od mene", kaže mještanka Ružica Adašević. "Kad hoću popiti kavu s nekim, moram ići u drugu ulicu, na drugi kraj sela."

Vezani članci Zoran Đuroković Šef Hrvatskih voda za Dnevnik Nove TV otkrio kakvo je stanje s vodoopskrbom u Hrvatskoj i gdje je sada najteže Slika nije dostupna Selo sretnih ljudi: Mjesto u Hrvatskoj iz kojeg nitko - ne odlazi

Požeško-slavonska županija - Ilustracija - 10 Život u Hrvatskoj: "Ima nas nekih 13 koji živimo na selu. Moj sin je upravo jučer otišao za Austriju, tako da jedan manje..."

Kapelna je nekada brojila više od 900 mještana, a prema posljednjem popisu stanovništva, tu žive 222 stanovnika.

"Selo je jako staračko i puno je praznih kuća", kaže mještanin Dalibor Dakić. "U ovom dijelu ulice od deset kuća je jedna baka od 75 godina. Znači, na deset kuća jedna baka, to je katastrofa." Gotovo svaka kuća je trošna i na prodaju. "Ovdje u selu nova kuća se nije napravila ne pamtim kad", kaže Dalibor i dodaje: "Tu više vrijedi zemlja nego sama kuća. Čak mnogi kupuju ako ima velika okućnica, kuća im nije važna, da bi tu zemlju možda obrađivali."

Dok u nekim gradovima cijena kvadrata stana seže i do pet tisuća eura, u Slavoniji se za taj novac može kupiti kuća, i to useljiva. Ružica kaže da su u Kapelni kćeri kupili kuću za tri tisuće eura.

Vikendica - 2 Hoće li vlast uvesti porez na nekretnine? "Definitivno se može razgovarati o tome, ali samo pod jednim uvjetom"

Novi krug APN stanova - 6 APN dosad zaprimio 3181 zahtjev za subvencije: Objavljeno i koliko ih je odobreno

Iako je zemlja plodna, tek rijetki mladi odluče ostati na selu. Matija Strišković iz Lacića kaže kako je "u poljoprivredi" otkad zna za sebe. "Kao dijete nisam nikad ništa drugo radio. Završio sam za stolara, ali sam se bavio poljoprivredom od malih nogu. Trenutno ratarstvo. Imamo krastavce koje uzgajamo, imamo firmu koja otkupljuje", pozitivan je Matija.

Iako su planirali napustiti Lijepu Našu, Matija i supruga Katarina ipak su ostali i opstali. "Kuću smo kupili za 15 tisuća kuna, a od Općine smo uspjeli dobiti 30 tisuća za obnovu", kaže Katarina. Uz kuću su još dobili i veliko dvorište i jedan komad zemljišta.

Kako bi zadržali mlade, mnoge općine pomažu mladim obiteljima. Općina Magadenovac ove je godine podigla pomoć za mlade.

"Podigli smo pomoć na 45 tisuća kuna za gradnju stambenog objekta i za otkup, također 45 tisuća za adaptaciju postojećeg vlastitog prostora na 25 tisuća kuna", objašnjava načelnik Općine Magadenovac, Stjepan Živković.

A sve to kako bi trošna i tužna dvorišta ispunili razigranom djecom.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju